Hjem Familie Tre knep som fungerer bedre i barneoppdragelsen enn tomme trusler

Tre knep som fungerer bedre i barneoppdragelsen enn tomme trusler

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

En av de aller mest klassiske foreldrefellene som de aller fleste voksne har opplevd å stå i er tomme trusler. Man trenger ikke gå mange runder med den taktikken før barnet – med god grunn – ikke tar det på alvor.

Til å begynne med «fungerer» det også ofte med tomme trusler. Det er som om småtrollenes ører blir friske når de hører om dramatiske konsekvenser de gjerne vil unngå. Men i det lange løp er det ikke en bærekraftig oppdragelsesmetode.

Bloggeren Nina, som står bak foreldrebloggen Sleeping should be easy, har følgende tips til hvordan man kan korrigere barnets atferd på en mer konstruktiv måte enn å komme med de groveste tomme trusler som å gi bort leker barnet ikke tar vare på, eller avlyse turen til lekeland.

1. Forklar barnet hvorfor atferden ikke er akseptabel

La oss si at barnet ditt nekter å legge seg. Hvem har ikke vært fristet til å true med at «Hvis du ikke legger deg, rydder jeg bort alle kosedyrene dine!»

Forklar heller barnet hvorfor det er viktig å legge seg. At søvnen gjør barnet uthvilt til en god dag i morgen.

Når du gir barnet en grunn fjerner det maktkampen. Du gir barnet en logisk grunn, i stedet for at du skal bestemme fordi du er den voksne.

2. Flytt fokus

Barn elsker å vise sprell. Av og til kan det være skummelt når de hopper og slår hjul rundt spisse kanter. Istedenfor å la frykten skape en situasjon der man kjefter kan man bare omdirigere dem til et område uten noen barnet kan snuble over.

Da respekterer du barnets impulsivitet, samtidig som du omdiriger det til trygge og mer passende omgivelser uten engang å måtte be barnet slutte med aktiviteten.

3. Hold deg til gjennomførbare konsekvenser

Alle foreldre fristes fra tid til annen med å true med graverende konsekvensene i håp om at det vil få barna til å oppføre seg.

Det kan til og med ha fungert noen ganger i starten, men etter et par runder med tomme trusler så biter de ikke på.

Å fortelle barnet ditt at du skal ta bort alle lekene er kanskje ikke den beste ideen hvis du fortsatt vil at barnet skal ha disse lekene å leke med. På samme måte er det helt klart en tom trussel å true med å ikke ta barnet med på neste ferie når du vet at du ikke kommer til å gjøre det.

Velg i stedet enkle konsekvenser du kan håndheve. Hvis du ikke vil forlate familiefesten på grunn av barnets utbrudd, ta heller barnet med til et stille rom i stedet.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com