onsdag, juli 15, 2020

Tre politibetjenter siktes for medvirkning til drapet på George Floyd; Derek Chauvin får trolig hardere straff

Mest lest nå

Etter enorm uro i amerikanske byer og internasjonalt har myndigheter og statsadvokaten i Minnesota besluttet å straffe politibetjenten som holdt kneet på nakken til George Floyd hardere, samt de tre responderende politibetjentene for medvirkning til drapet.

Demonstranter fra kyst til kyst er glad for disse nyhetene som kom fra statsadvokatens kontor på onsdag. Men det er likevel ikke nok, sier de – systemisk endring trengs.

Noen demonstranter er misfornøyd med tiltalen, og sier at den ikke er hard nok. I det amerikanske jussystemet varierer straffen avhengig av hvor seriøs handlinger er. Man skiller mellom 1. grads, 2. grads, og 3. grads drap, der 1. grads drap medfører den strengeste straffen. Chauvin ble først anklaget for 3. grads drap, altså uaktsomt drap. 2. grads drap tilsier at Chauvin med vilje drepte Floyd uten å ha planlagt å gjøre det.


De tre andre politibetjenene blir som sagt anklaget for medvirkning til drapet på 46-åringen. I video-opptaket av den tragiske hendelsen ser man helt klart at ingen av politibetjentene stepper inn for å stanse drapsmannen Chauvin – noe de helt klart burde gjøre. Til og med etter å ha sjekket pulsen på den livløse mannen (uten puls) syv minutter etter Chauvin la kneet sitt på nakken, gjorde de ingenting.

Nasjonalgarden og politistyrker er stasjonert i flere amerikanske byer for å dempe protester. Her ser man et Humvee-kjøretøy utstyrt med det som tilsynelatende er et maskingevær på taket. Slike kjøretøy observeres vanligvis i Afghanistan og Syria, men nå også i amerikanske gater. Foto: Ted Eytan/Flickr

Et steg i riktig retning, men..

Nyheten er selvsagt et steg i riktig retning. At alle de responderende politibetjentene holdes ansvarlig er et av budskapene demonstrantene marsjerer for («No justice, No peace»).

Det viser hvor oppmerksom den nye generasjonen er når det kommer til tema som politivold, spesielt politivold, rasisme, og fascisme. Den eldre garde er stort sett blitt rensket ut av politidepartement og lovgivningsforsamlinger. Men det kreves mer.

Problemene vil alltid gjenstå hvis ikke systemet overhales og erstattes med meningsfulle lover. Det høres muligens radikalt ut, men at en politibetjent kun trenger minst 13 uker med trening der mange av ukene reserveres til våpenbehandling – er uakseptabelt.

Opptakskravene er også ekstremt lave sammenlignet med europeiske opptakskrav. Er det rart politiet er kjapp på avtrekkeren når ikke mer enn 10% av utdanningen går til situasjonsforståelse og uskadeliggjøring av mistenkte?

Mer om dette:

130,163FansLik
1,479FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter