Milly Hardwick (13) lånte farens metalldetektor og gikk ut på et jorde for å prøve lykken. Hun hadde kun prøvd seg med metalldetektor et par ganger tidligere da hun fant den utrolige skatten.
Noen må prøve i årevis, mens andre treffer blink med en eneste gang. Millys far har hatt søk med metalldetektor som hobby i årevis. Men den store skatten dukket først opp da tenåringsdatteren ble med og prøvde lykken.
– Dette var tredje gangen jeg var ute og søkte, så jeg visste ikke egentlig helt hva jeg drev med, sier 13-åringen til BBC.
Hun var ute på et jorde like utenfor den lille byen Royston i Herfordshire, som ligger like nord for London.
– Da signalet slo ut ropte jeg på min far. Han begynte å grave, og konstaterte at dette kunne være en øks. Så tullet han litt om det, forteller Milly til den britiske kringkasteren.
65 gjenstander fra bronsealderen
Og øks var det. Ikke bare en. De gravde frem hele 20 stykker – men her skjønte her at det nok var best å varsle arkeologer slik at stedet kunne utforskes av profesjonelle.
Allerede dagen etter at far og datter hadde varslet om funnet var teamet med arkeologer på plass. Da de var ferdig med å grave, hadde de funnet utrolige 65 gjenstander som stammer fra bronsealderen. Funnet til Milly viste seg å kunne dateres til rundt år 1300 før Kristus.

Hele funnet ble sendt til British Museum i London.
Dersom Milly får noen penger for funnet så er tenåringen helt klar på hva de skal brukes til: For det første skal hun, slik reglene tilsier, dele 50/50 med grunneier. Og dessuten ønsker hun seg en liten spade for å grave frem andre skatter.
Funnet har gitt mersmak
Etter den store suksessen i Herfordshire fikk nemlig Milly mersmak på skattejakt. Hun sier at hun kommer til å gå ut og lete etter skatter hver eneste søndag fremover.
– Veldig mange sier dette er noe man opplever å finne kanskje en gang i løpet av livet, sier Millys mamma Clair til avisa Herfordshire Mercury.
Men søkelykken til Milly har bare fortsatt. Store bronsealderskatter som ender opp på utstilling i et av landets mest anerkjente museer har det riktignok ikke blitt flere av ennå.
– Jeg har også funnet en gullbelagt knapp og en mynt, forteller Milly til Smithsonian Magazine.
Etter funnet, som ledet til et førstesideoppslag i magasinet Detectorist, har hun blitt såpass kjent for finnerlykken sin at når de andre i skattejeger-miljøet ser Milly dukke opp så tuller de med at «da kan vi like godt gå hjem». Moren hennes legger til at de andre som driver med samme hobbyen gleder seg på Millys vegne.
Fakta om bronsealderen
Bronsealderen i Storbritannia er en epoke som strekker seg fra ca. 2500–2000 før Kristus til ca. år 800 før Kristus. Denne perioden varte i omtrent 1700 år. Perioden før var den neolittiske perioden, og bronsealderen ble i sin tur fulgt av jernalderen.
Som navnet tilsier var bronsealderen preget av bruken av kobber og deretter bronse. Dette er den første gangen i menneskets historie at man benyttet metaller til å lage verktøy. Tidligere ble det hugget våpen av stein. Det var også i løpet av bronsealderen jordbruk ble en utbredt praisks.
I løpet av den bronsealderen fortsatte menneskene som bodde på de britiske øyer å bygge store monumenter, ikke ulik de fra sen neolittisk periode. Stonehenge som antas å ha blitt bygget mellom år 3000 f. Kr. og år 2000 f. Kr er kanskje det aller mest kjente av disse monumentene. Bronsealderen er også den epoken da avanserte seremonielle praksiser dukket opp rundt i samfunnene – ikke kun i Storbritannia, men i hele Vest-Europa.