søndag, april 18, 2021

Trening under graviditeten kan påvirke barnets gener

Mest lest nå

En ny studie indikerer at mosjon under svangerskapet kan redusere barnets risiko for overvekt.

Gravide mus som er fysisk aktive, har avkom med bedre evne til å forbrenne sukker og fett enn avkommet til mødre som har vært inaktive under svangerskapet. Dette viser en ny studie som nettstedet videnskab.dk refererer til.

Forskerne tror dette skyldes at trening påvirker produksjonen av et bestemt protein som dannes i morkaken, skriver forskerne i studien. Proteinet SOD3 har nemlig innflytelse på hvilke aktive gener  avkommet vil få, forteller Steno Diabetes Center i Aarhus som har vært med på forskningsprosjektet.


Mer SOD3

– De fysisk aktive gravide musene hadde mer SOD3 i blodet enn de inaktive, og det kan derfor tyde på at trening øker SOD3. Det vil igjen ha positive effekter på fosteret, sier forskningssjef Niels Jessen ved Steno Diabetes Center Aarhus.

Han legger til at selv om du er født med et sett med gener som følger deg resten av livet, så viser denne studien at SOD3 kan fungere som en reguleringsmekanisme for fostrets genetiske materiale.

Du kan gjøre barnet ditt en tjeneste ved å trene under graviditeten. Foto: Canva

– Med andre ord, skru opp og ned hvilke gener som skal uttrykkes i barnet, forklarer han.

Ifølge Jessen bekrefter målinger på gravide at SOD3 produseres av morkaken. Kvinner får økt nivå av SOD3 når morkaken vokser. Målinger fra Aarhus universitetssykehus viser også at produksjonen i  noen tilfeller påvirkes av om mødrene er fysisk aktive.

Funnene i den nye studien må bekreftes av mer forskning før man med sikkerhet kan fastslå at denne mekanismen er som det ser ut til. Men samtidig finnes også en rekke tidligere studier som viser at mors livsstil under graviditeten kan påvirke babyens vekt, og at det kan ha noe å gjøre med hvilke gener som uttrykkes i barnet.

LES OGSÅ: New Zealand innfører betalt permisjon etter spontanabort

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter