mandag, oktober 26, 2020

Trippelt primærvalg i Statene: – Enda en seier for Joe Biden

Mest lest nå

Natt til onsdag er det primærvalg i statene Flordia, Arizona, og Illinois. Det forventes at visepresident Joe Biden vinner alle tre statene, men resultater kommer utover natten. 

Klokken 01.10 norsk tid rapporterers det at Biden allerede har vunnet stort i Florida. I meningsmålinger før valget ble det estimert at Biden ville vinne med omtrent 39 prosentpoeng over senator Bernie Sanders. Det ser ut som at meningsmålingene er meget presise, siden Biden nå har 61,2 prosent av stemmene, mens Sanders har 22,6 prosent av stemmene.

I Illinois har Biden fått 58,6 prosent av stemmene, mens Sanders har fått 36,8 prosent av stemmene. Det skulle egentlig også være valg i Ohio i natt, men valget ble utsatt som følge av Koronaviruset.


Det ser også ut som at resultatene fra Arizona kommer til å bli utsatt inntil videre.

Joe Biden leder med over 250 delegater

Biden har fått 1,121 delegater så langt i primær- og caucusvalgene. Sanders har fått 839 delegater. Biden leder dermed med over 250 delegater.

Dersom delegater ikke sier deg mye, så skal jeg prøve å forklare det nå, og hvis du ikke ønsker eller har tid til å lese forklaringen min, så er det magiske tallet 1,991. Da har kandidaten fått pluraliteten av delegatene. 

I primærvalg er det ikke om å gjøre å vinne stater, men flest delegater. Delegater «deles ut» proporsjonalt til kandidaten. Altså dersom det er 100 delegater i en delstat, og en kandidat får 51 prosent av stemmene – deles det (roughly) ut 51 delegater til kandidaten. Formelen for dette varierer fra delstat til delstat, men det trenger vi å ikke å tenke på.

For å det hele tatt få delegater, må en kandidat få over 15 prosent av stemmene. Vi kan sammenligne det med Norges sperregrense for partier som deltar i Stortingsvalget. I Norge må et parti få over 4 prosent av stemmene for å i det hele tatt kunne få delta i Stortinget.

(Kl 02.50): Joe Biden har 1,121 delegater, mens Bernie Sanders har 839 delegater. Resten av delegatene er fordelt på kandidater som har droppe ut. @ New York Times
(Kl 02.50): Joe Biden har 1,121 delegater, mens Bernie Sanders har 839 delegater. Resten av delegatene er fordelt på kandidater som har dropper ut. @ New York Times

Men videre til delegatene! Man skiller mellom svorne delegater (pledged delegates), distriktsdelegater (district-level delegates), og delstatsdelegater (state-level delegates).

«Ordinære» svorne delegater (3,979 personer) deles ut til en kandidat avhengig av kandidatens prestasjon i valget, mens distriktsdelegater (2,591 personer) og delstatsdelegater (1,388 personer) er høyere rangerte representanter for partiet. Disse deles ut på distriktnivå, og delstatsnivå. De «veier» mer enn svorne delegater.

Les også: Supertirsdag, og hva det betyr for amerikansk politikk

Ved valget i 2008 (da Barack Obama vant) og valget i 2016 (da Donald Trump vant), husker du kanskje at det var mye styr med såkalte «superdelegater». Dette var «usvorne» delegater, bestående av kongressmedlemmer, guvernører, senatorer og tidligere presidenter. Disse delegatene er ikke forbundet med noen av kandidatene, men kan lene seg på en av kanditatene dersom det er «best» for partiet.

I 2016 hadde Hillary Clinton færre delegater enn Bernie Sanders etter primærvalgene. Men etter diskurs mellom partiet og superdelegatene lente delegatene seg på Clinton. Det førte til en kontroversiell nominasjon av Clinton (som senere tapte valget mot Trump). Denne ordningen ble i ettertid avviklet, og har ingen betydning for kandidatnominasjonen i 2020.

4,226 bekreftede tilfeller av Korona

I USA er det på onsdag 4,226 bekreftede tilfeller av Koronasmitte, og viruset befinner seg i alle delstater. 75 personer har omkommet.

President Trump har kommet med en rekke påstander i løpet av februar og mars. Han har på et tidspunkt sagt i en presseuttale at viruset blir bekjempet og antall tilfeller vil reduseres «before you’ll know it!». Det sa han da det var 15 bekreftede tilfeller.

Presidenten har endelig innsett situasjonens alvor, og har foreslått en rekke tiltak. Skoler og offentlige steder stenges ned i flere delstater, og sentralbanken vurderer å skyte inn 220 milliarder kroner (2,2 trillion) i økonomien.

 

 

 

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter