lørdag, juni 12, 2021

Trodde den ømme nakken skyldtes stress. Viste seg å være mye verre

Mest lest nå

Psykologistudenten Aubrie Cogan (27) fra New York, oppdaget i vinter en hevelse i nakken. Hun trodde det var snakk om stress. Men etter tre måneder hadde fortsatt ikke hevelsen gått ned. Da oppsøkte hun lege.

Aubrie ble undersøkt av øre-, nese- og hals-spesialist Catherine Sinclair ved Mount Sinai West i New York. Hun fant ut at hevelsen ikke skyldtes stress. Aubrie hadde kreft i skjoldbruskkjertelen.

Aubrie sier at det er vanskelig å forstå og akseptere at hun har fått kreft så tidlig i livet.


«Jeg er bare 27 år. Det var vanskelig å forstå», sier hun til Today.

Foto: privat

En «stille» sykdom

Sykdommen kan være genetisk, men Aubrie er den første i sin familie som har fått kreft i skjoldbruskkjertelen. Legen sier at Aubrie gjorde rett i å oppsøke lege da kulen ikke forsvant.

«Kreft i skjoldbruskkjertelen kan være ganske «stille», helt frem til et sent stadium», sier legen.

Aubrie måtte opereres. Både skjoldbruskkjertelen og de fire lymfekjertlene kreften hadde spredt seg til ble fjernet. Hun forteller til Today at hun er litt hes etter operasjonen, men at hun ellers føler seg bra.

Foto: privat

Råder folk til å gå til legen

Snart skal psykologistudenten tilbake til studiene på Hunter College i New York. Hun satser på å fullføre skolen til våren. Nå står hun står frem med sin historie for å advare andre.

«Mange skylder alle former for hovne lymfekjertler på stress. Jeg vil råde dem til å gå til legen. Selv om det ikke er noe, er det bedre å være sikker», sier hun.

Disse symptomene må du være obs på

Symptomer på kreft i skjoldbruskkjertelen:

  • Kul i skjoldbruskkjertelen eller i nærliggende lymfekjertler på halsen
  • Hoste og heshet
  • Vanskeligheter med å svelge
  • Smerter i halsen
  • Stemmeforandring

Kilde: Kreftforeningen

Gjennomsnittsalderen for å få kreft i skjoldbruskkjertelen, er 56 år. Sykdommen rammer flere kvinner enn menn. 93 prosent av kvinnene lever i fem år etter kreften er oppdaget. Kun 88 prosent av mennene lever i fem år.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter