søndag, mai 16, 2021

Trodde hun var sliten på grunn av små barn, viste seg å være sykdom som rammer 1 av 10 voksne kvinner

Mest lest nå

Kjendisveterinær Trude Mostue fikk sykdommen som rammer hele ti prosent av alle norske kvinner over 35.

– Jeg var sliten og usedvanlig trøtt. Jeg kunne sove med boblejakken på i sofaen før jeg skulle hente i barnehagen. Men jeg var alene med tre barn under seks år, og tenkte at jeg bare var en sliten småbarnsmor, forteller kjendisveterinær Trude Mostue til VG.


Da Mostue omsider ble diagnostisert hadde hun antagelig gått lenge med stoffskifteproblemer. Med lavt stoffskifte er kan det være vanskelig å bli gravid, og det var først da Mostue og hennes nye kjæreste ikke å lykkes med å få barn at hun gikk til legen.

Faksimile: Instagram

Relatert: 6 tegn på at stoffskiftet ditt ikke fungerer som det skal

– Da vi hadde forsøkt i seks måneder uten at det skjedde noe, tok jeg en sjekk hos lege, og til min store overraskelse ble det oppdaget at jeg hadde lavt stoffskifte, forteller hun til avisen.

En måned etter hun fikk medisiner ble hun gravid – og mer opplagt.

Ved lavt stoffskifte produserer skjoldbruskkjertelen for lite av hormonet tyroksin, og dermed går alle prosessene i kroppen går langsommere enn de normalt gjøre.

Av ukjent årsak er stoffskiftesykdommer mer vanlig hos kvinner enn menn.

Kjenner du deg igjen i symptomene under, mener lege Lars Omdal ved Balderklinikken i Oslo at det kan være lurt å ta kontakt med lege for en utredning. Særlig hvis du ikke finner noen annen åpenbar forklaring på den dårlige formen.

– Du kan oppleve at hodet ikke funker bra. Veldig mange med lavt stoffskifte sier at de føler seg tåkete i hodet. De er tregere mentalt, klarer ikke å følge med på ting. Noen begynner med å slite med å lese sammenhengende tekster, og de får dårlig hukommelse. Dette er det vi kaller kognitive symptomer, sier Omdal til VG.

Vanlige symptomer på lavt stoffskifte

  • Tretthet og depresjon
  • Smerter i muskulatur
  • Forstoppelse
  • Treghet
  • Tørr hud
  • Vektøkning
  • Hevelse rundt øynene
  • Frysninger
  • Uregelmessig menstruasjon

Ubehandlet kan symptomene gradvis forverres, og bli flere.

Kilde: VG og Helsenorge.no

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter