Field-museet i Chicago har hatt sverdet utstilt i nesten hundre år. På skiltet ved siden av sverdet gjorde museet oppmerksom på at det var en replika.
Sverdet ble funnet i Budapest på 1930-tallet da det plutselig stakk ut av bredden på Donau.
Field-museet i Chicago har hatt det utstilt som et ungarsk våpen fra bronsealderen, men har hele tiden antatt at det var en kopi av et bronsealder-sverd – muligens laget i middelalderen eller senere.
Men i fjor, da museet begynte forberedelsene til en kommende utstilling om eldgamle europeiske konger, tok en ikke navngitt tilreisende ungarsk arkeolog en titt på sverdet og erklærte det autentisk.
– Vi tok det ut og lot han se på det, og det gikk ikke mer enn 20 sekunder før han sa at «Dette er ikke en kopi». Det fortalte kurator for antropologi ved Field Museum, William Parkinson, ifølge Science Alert til en lokal nyhetsstasjon.
Men Parkinson var ennå ikke helt overbevist.
– Vanligvis går slike historier den andre veien. Det vi tror er en original viser seg å være falsk, kommenterer Parkinson i en nylig pressemelding fra museet
Han ønsket imidlertid å forsikre seg om at arkeologen virkelig hadde rett. For å gjøre det ble det bruke røntgenstråler for å undersøke om sverdet var smidd av de kombinasjonene av kobber og tinn som man ser i andre bronsealdervåpen fra regionen.
Og det var fulltreffer. Sverdets kjemiske sammensetning samsvarte med andre gjenstander fra denne tiden.
Eksperter tror nå at det eldgamle sverdet ble kastet i vannet i Donau en gang mellom 1080 og 900 f.Kr. Muligens i et eller annet rituale for å minnes et slag, eller bortgangen til en kjær. Det var en vanlig tradisjon i andre europeiske kulturer på den tiden.
Når Field-museet åpner utstillingen «The First Kings of Europe» i mars 2023 er naturligvis skiltet som hevder at sverdet er en kopi tatt bort. Det vil også være den aller første gjenstanden de besøkende vil se når de kommer inn.