Hjem Helse Tror at mangel på dette næringsttoffet gjør at kvinner kan få problemer med stoffskiftet

Tror at mangel på dette næringsttoffet gjør at kvinner kan få problemer med stoffskiftet

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Stadig flere får diagnosen lavt stoffskifte og må ta medisiner resten av livet. Jodmangel kan være en årsak til at problemet øker.

Fra 2004 til 2020 har antallet som får skrevet ut den mest vanlige medisinen for hypotyreose (Levaxin/Euthyrox) økt med 68 prosent. Dette sier medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, til VG.

– Den største økningen finner vi blant menn og unge kvinner, sier han til avisa. 

Generalsekretæren i Stoffskifteforbundet, Eddy Kjær, tror  forklaringen på det er at det både oppdages flere som har hypotyreose, og at det faktisk er flere som har fått sykdommen. 

Ifølge HelseNorge vil lavt stoffskifte si at skjoldbruskkjertelen ikke lager nok stoffskiftehormon. Det kan gi forskjellige symptomer, som for eksempel tretthet, treg mage, vektøkning og frysninger. Lavt stoffskifte behandles ved å tilføre tyroksin i tablettform.

Lavt stoffskifte, også kjent som hypotyreose, kan skyldes flere faktorer. Den vanligste årsaken er en autoimmun sykdom kalt Hashimotos tyreoiditt, hvor immunsystemet angriper skjoldbruskkjertelen, som da produserer for lite av hormonene T3 og T4. Andre årsaker kan være jodmangel, tidligere behandlinger som stråleterapi eller kirurgi på skjoldbruskkjertelen, visse medisiner, og sjeldnere, en tilstand i hypofysen som påvirker hormonproduksjonen i skjoldbruskkjertelen. Lavt stoffskifte kan føre til en rekke symptomer som tretthet, vektøkning, følsomhet for kulde, tørr hud, håravfall, og problemer med konsentrasjonen. Behandling innebærer ofte tilskudd av syntetisk tyroksin (T4) for å normalisere hormonnivåene. Kilde: Mayoclinic

Man vet ikke hva som utløser denne reaksjonen, men det er økt risiko for å få immunsykdom med lavt stoffskifte hvis du har foreldre eller søsken som har det.

Kan være mangel på jod

Les også: Forsker frykter oppblomstring av struma i Norge på grunn av lavt jodinntak: – Sjokkerende

En mer sjelden, men økende årsak til at skjoldbruskkjertelen slutter å fungere normalt, er jodmangel. Mangel på jod kan føre til lavt stoffskifte og struma. Jodinntaket i Norge er utilstrekkelig, særlig i gruppen unge kvinner, gravide og ammende.

Klinisk ernæringsrådgiver Tine Mejlbo Sundfør tror jodmangel kan være en grunn til at flere unge kvinner får påvist lavt stoffskifte, og sier et viktig forebyggende grep er å få i seg nok jod.

– Årsaken er at flere unge kvinner unngår de vanligste jod-kildene vi har i kostholdet vårt, nemlig melk, syrnet melk og yoghurt. Hvit fisk er også en god kilde til jod, som torsk, sei og hyse. Det finnes også jod-beriket salt i Norge, men vi skal jo også være forsiktige med salt, og her i landet er det ikke så store mengder jod som er tilsatt saltet. Så om du ikke får i deg nok jod gjennom kostholdet, bør du ta tilskudd. Men det er mye vanskeligere å huske å ta tilskudd enn å få det naturlig i deg gjennom matvarer, synes jeg, sier Sundfør til VG.

Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com