lørdag, juli 11, 2020

Tror du på spøkelser? Da er du ikke alene

Mest lest nå

Noen forskere har undersøkt om det er vanlig å tro på spøkelser. Og resultatene var oppsiktsvekkende. Det viser seg nemlig at voksne tror like mye på spøkelser som barn.

En gjeng britiske forskere med Rohan Kapitány i spissen, ønsket opprinnelig å finne ut om barn vet forskjell på virkelige figurer og eventyrfigurer. Klarer de for eksempel å skille mellom Markus og Martinus og prinsesse Elsa? det skriver Forskning.no.

Forskerne fikk tak i 176 barn mellom 2 og 11 år. I tillegg var en gruppe voksne også med i studien. Alle deltakerne fikk se 13 forskjellige figurer. Så skulle de gi figurene poeng etter hvor virkelige de mente de var.


Noen figurer var tydelig ekte, som kjente popgrupper. Andre var mer tvilsomme som julenissen, tannfeen, drager, dinosaurer, romvesener, prinsesse Elsa og spøkelser.

Tror på julenissen og tannfeen

Mens de minste barna trodde på alt, delte de litt større barna figurene inn i fire grupper:

Virkelige figurer: Popgruppa og dinosaurer.

Nesten virkelige figurer: Julenissen og tannfeen.

Muligens virkelige figurer: Romvesener, drager, enhjørninger og spøkelser.

Ikke virkelige figurer: Prinsesse Elsa, Peter Pan og Svampebob.

Det viste seg også at de eldste barna i alderen 10 til 13 år trodde ganske mye på julenissen og tannfeen.

Forskerne mener det ikke er så rart, siden foreldre gjør ganske mye for å holde julenissen levende, som å skrive ønskelister og sette ut grøt til han.

De voksne tror på spøkelser

De voksne som var med i studien, svarte ganske forskjellig fra barna. De trodde verken på julenissen eller tannfeen. Ei heller på drager og enhjørninger. Men når det kom til spøkelser og romvesener, var de voksne mer usikker.

Undersøkelsen viste nemlig at de voksne trodde like mye på spøkelser som barna. Forskerne syntes det var veldig overraskende. De skriver i rapporten at de ikke aner hvorfor så mange voksne tror på spøkelser. Her kan du lese hele rapporten.

Tror du på spøkelser?

130,142FansLik
1,408FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter