Vaksineforsker Gunnveig Grødeland som jobber ved avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin på Universitetet i Oslo. Jobben hennes er å forske på hvordan kroppens forsvar jobber for å kjempe mot det som kan være farlige inntrengere, for eksempel virus.
I årene som kommer tror Grødeland det blir perioder hver høst og vinter med spredning av koronaviruset.
– Hvis vi får etablert nok immunitet mot dette koronaviruset i befolkningen, vil fremtidige utbrudd av viruset ligne mer på koronavirusene som forårsaker forkjølelser hvert år, sier hun til Aftenposten.
Hvor lenge viruset blir i Norge vet hun ikke, men hun antar vi må regne med å leve med det i overskuelig fremtid.
– Influensa vaksineres vi mot hvert år. Sars-cov-2 endrer seg ikke så fort som influensavirus. Da kan det muligens holde med ny vaksine annethvert år, sier forskeren til avisa.
Hun regner med at sars-cov-2-viruset også vil bli mildere med tiden.
– Viruset gjør ofte feil når det kopierer seg selv. Derfor oppstår nye og litt ulike virusvarianter. Da kan det skje at viruset blir mindre farlig for mennesker. Det har vi sett før, et eksempel er svineinfluensaen i 2009, sier hun.
Hun forventer at vaksinering og det at befolkningen har hatt infeksjonen og dermed blir mer immune vil gjøre at viruset i løpet av et par år trolig blir mye mindre farlig. Men Grødeland ser for seg at vi må regne med gjennom et par runder med vaksinering til, i tillegg til denne runden.