Hele ti prosent av den norske befolkningen kan lide av kronisk nyresykdom som er vanskelig å oppdage i starten.
En studie som nylig ble publisert i The Lancet Regional Health – Europe, finner det sannsynlig at en av ti personer kan ha kronisk nyresykdom – og at to av tre av disse lever uten å ha fått sykdommen påvist. Dette skriver VG.
Totalt fant studien at fire prosent av den norske befolkningen har kronisk nyresykdom. De andre landene i studien, derimot, har mer data tilgjengelig. Her ligger andelen voksne med kronisk nyresykdom stabilt på rundt ti prosent.
– Derfor har vi grunn til å tro at også en av ti nordmenn kan ha diagnosen, uten at alle er klare over det, sier professor ved Universitetet i Oslo, Kåre Inge Birkeland, til VG.
Birkeland er en av medforfatterne bak studien.
Kronisk nyresykdom betyr at nyrene ikke fungerer like bra som normalt – og at tilstanden er langvarig. Det kalles også kronisk nyresvikt eller nyreinsuffisiens.
Hvis du har kronisk nyresykdom, mister nyrene gradvis evnen til å filtrere avfallsstoffer og overflødig væske fra blodet. Nyresykdommen kan være lett, moderat eller alvorlig. Det finnes god behandling som kan bremse sykdommen, opplyser Helse-Norge.
Mange med kronisk nyresvikt har ingen plager eller symptomer. Faktisk vil symptomene ofte ikke vises før det har oppstått betydelige skader på nyrene. Da kan du oppleve:
- Tretthet
- Kvalme
- Hyppig eller sjelden vannlating
- Hevelse rundt øynene og i armer og bein (ødem)
- Sykdomsfølelse
- Vekttap og manglende appetitt
- Skummende urin
- Mørk urin (farge som Coca Cola)
- Utslett og kløe
Vanlige årsaker til kronisk nyresykdom er dårlig regulert diabetes eller høyt blodtrykk over lengre tid.
– I Norge har vi samlet data fra de landsdekkende helseregistrene, reseptregisteret og norsk pasientregister. Det siste samler data over alle sykehuskontakter, men altså ikke fra allmennpraksis, sier professor Birkeland til VG.
Flere andre land i studien samlet i tillegg data fra allmennpraksis, og hadde også tilgang til laboratoriedata. Birkeland forklarer at dette er grunnen til at tallet i Norge er lavere i studieresultatet enn i de øvrige landene.
– Jeg mener at også Norge har en forekomst på rundt ti prosent. Vi anser det som er rimelig estimat, sier han.
Det er spesielt middelaldrende og eldre som hyppigst opplever å få sykdommen.