in ,

Trude Mostue om Freya: – Hvalrosser flytter seg etter vær, vind og mat – litt som oss nordmenn

Mange lurer på hvordan hvalrossen Freya har havnet midt i Oslo. Kjendisveterinær Trude Mostue har noen teorier, og sier hvalrosser flytter seg etter vær, vind og mat

– Jeg er overrasket over at det faktisk er en hvalross her, og at hun har blitt værende, sier veterinær Trude Mostue til Nettavisen.

Hvalrossen Freya har fått svært mye oppmerksomhet langs norskekysten denne sommeren. Den 600 kilo tunge hvalrossen har gitt mange et spennende glimt av dyrerike – mens en del båteiere har fått hodebry fordi Norges nye superkjendis har sett seg ut nettopp deres båt som et fint sted å bedrive sin temmelig avslappede livvstil.


Etter å ha boltret seg rundt flere byer langs vestsiden av Oslofjorden siden tidlig i sommer satte Freya kursen mot Oslo. Her slo hun seg først ned på Bygdøy, før hun stakk inn i Frognerkilen.

Bymiljøetaten i Oslo kommune rykket ut og ba folk om å vise hensyn.

Dersom man derimot befinner seg på land bør man ikke gå nærmere enn seks meter. Man bør heller ikke bade i nærheten av hvalrossen.

– Nærgående folk kan framprovosere fluktsituasjoner der Freya skader seg selv på båter eller brygger. Det kan også føre til situasjoner der dyret blir vurdert å utgjøre en fare for mennesker. Dette kan utløse ønske om at Freya skal avlives, noe vi må unngå, sa bymiljøetaten ifølge TV2.no

De anbefalte videre at båteiere i området som har båter med et lavt akterparti som hvalrossen kan komme seg opp i, om mulig bør fortøye med akterpartiet vendt inn mot brygga.

Selv Trude Mostue ikke er en ekspert på hvalrosser, har hun tidligere jobbet med både isbjørner og seler på Svalbard og har derfor noe kjennskap til slike dyr.

Hvalrossen ser ut til å kose seg på Oslobesøk. Hvor lenge hun vil oppholde seg er det ingen som vet. Men i mellomtiden kommer Mostue med en oppfordring:

– Det er egentlig bare å følge med, holde avstand, og bare la henne «herje», sier hun.

Mostue sier videre at selv om Freya har forvillet seg inn i tettbodde strøk så betyr ikke det nødvendigvis at hun søker menneskekontakt.

Ut ifra dyrets oppførsel ser det ikke ut som kjendishvalrossen har opplevd noen dårlige erfaringer med mennesker, ifølge veterinæren. Selv om sjøpattedyret i utgangspunktet ikke er et farlig dyr, håper hun likevel at folk ikke oppsøker Freya og lar henne være i fred.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Bilsalget stuper på grunn av leveringsproblemer – dette gjør du om bilen er forsinket

En av verdens mest omtalte drapssaker har tatt en ny vending – det kan bli tiltale etter 67 år