Donald Trump gikk til angrep mot de største amerikanske mediehusene under pressekonferansen mandag kveld. 

Kveldens pressekonferanse kan kun forklares som absurd og rotete. Donald Trump gikk stadig i angrep mot de store amerikanske mediehusene. Etter en kort innledningen av Trump og «America’s Doctor» Fauci, gjorde Trump muligens det rareste noensinne under en pressekonferanse: han viste frem en video der han roses av Fox News og guvernører.

Videoen, laget av medlemmer av Trumps administrasjon, viste samtlige klipp fra Fox News, og andre nyhetsbyrå. Videoen illustrerte at mediene tonet ned hvor alvorlig Koronaviruset egentlig er.

I tillegg var det flere klipp med guvernører, deriblant New Yorks guvernør Andrew Cuomo, som roser Trumps arbeid.

– Det er veldig trist når folk skriver feilaktige saker, sa Trump, og spesifiserte at han i denne omgang siktet til mediehuset New York Times, som ved gjentatte anledninger har kritisert Trumps håndtering av pandemien.

Den absurde videoen ble vist i respons til New York Times sin avsløring i helgen. I saken ble det avslørt at myndigheteseksperter på smittevern allerede i februar ønsket å innføre smitteverntiltak slik som sosial distansering i USA.

– Jeg skulle ønske vi hadde en ærlig presse. Det har vi ikke… Jeg tar gjerne i mot kritikk, men ikke når kritikken er feil, sa Trump under pressekonferansen.

Retvitret «spark Fauci»

Saken fra New York Times som gjorde Trump så inderlig irritert, var basert på intervju med et titalls tjenestepersoner og helsemyndigheter som alle advarte om de potensielle konsekvensene et virusutbrudd ville ha i USA.

Søndag kveld ble Trumps smittevernsjef – og direktør for National Institute of Allergy and Infectious and Diseases – Anthony Fauci intervjuet på CNN. Der bekreftet han at flere amerikanske liv kunne blitt reddet om landet hadde stengt ned tidligere, melder Dagbladet.

Det fikk Trump til å retvitre en melding fra den tidligere republikanske kongresskandidaten DeAnna Lorraine, som avsluttet tweeten son med: «Time to #FireFauci.» At Trump retvitret denne meldingen fikk mange til å lure på om Trump hadde tenkt å si opp Fauci som smittevernsjef.

Under pressekonferansen forsvarte Fauci seg:

– Jeg ble stilt et hypotetisk spørsmål, og da kan du fort havne i problemer. Jeg ble spurt om flere liv ville blitt reddet dersom vi hadde satt i gang smitteverntiltak tidligere. Jeg svarte «ja, åpenbart». Dersom du setter inn tiltakene tidligere, og de virker, så vil du redde flere liv. Hadde du gjort det senere, ville det kostet flere lav, sa Fauci.

Trump ønsker heldigvis ikke å sparke Fauci – en mann som viser seg å være godt likt blant mange amerikanere.

– Jeg skal ikke sparke ham. Nei, jeg liker ham. Jeg synes han er fantastisk, sa Trump ifølge Dagbladet

– Alle er ikke fornøyd med Anthony. Alle er ikke fornøyd med alle, la han til.

Amper stemning mellom presidenten og journalister 

Omtrent 40 minutter inn i pressekonferansen gikk Trump i angrep mot noen av de journalistene som møtte opp til pressekonferansen:

– Du vet at du er falsk… Hele nettverket ditt [er falskt], sa Trump til Paula Ried fra CBS News.

Denne scenen kan beskrives som både latterlig morsom og trist. Det er til tider artig å høre på Trumps utsagn om «falske medier», men sett i forbindelse med Koronakrisen, mister slike utsagn den «komiske» effekten sin.

Det dårlige forholdet mellom Trump og mange av de tilstedeværende journalistene var svært synlig under hele pressekonferansen. Trump avbrøt journalisters spørsmål ved gjentatte anledninger, skjelte de ut, og prøvde kontinuerlig å kontrollere pressekonferansen.

Når jeg tenker over det, er kontrastene mellom statsminister Erna Solbergs pressekonferanser og Trumps pressekonferanser slående. Tonen til Solberg & Co er mye lettere, og flyten av informasjonen er i mye større grad åpen og lettfordøyelig.

Tuner man inn til Trumps pressekonferanse er stemningen anspent fra første stund. Trump går automatisk i enten forsvar eller angrep i respons til spørsmål fra pressen, og er ellers ekstremt vag i responsen sin.

Guvernører ønsker å gjenåpne delstatene

Guvernører fra Connecticut, Delaware, Massachusetts, New Jersey, New York og Rhode Island, hadde i dag en virtuell konferanse der de ble enig i å danne en komité bestående av helsemyndigheter, økonomiske rådgivere, og deres stabssjefer. Denne komiteen skal jobbe sammen mens de bestemmer seg for når, og i hvor stor grad, Korona-tiltakene skal fjernes.

Deres kunngjøring ble offentliggjort noen timer etter Trump – som tidligere lenge har sagt at han vil gjenåpne økonomien – skrev på Twitter at en det er presidentens valg, og ikke guvernørenes valg.

«Siden vi hadde ansvaret for å stenge ned delstatene, så tror jeg at vi også har hovedansvaret for å gjenåpne de,» sa guvernøren for Pennsylvania, Tom Wolf, ifølge New York Times.

Viser autoritære tendenser 

Under pressekonferansen forsøkte Trump å forklare at presidenten er den som sitter på makten for å gjenåpne økonomien igjen – ikke guvernørene, selv om dette til syvende og sist bestemmes av Konstitusjonen, som lener seg mot delstatene i dette tilfellet.

– Presidentens autoritet er total… og det vet guvernørene, sa Trump.

Det man gjerne glemmer (og Trump tilsynelatende ikke forstår) er at dersom en nasjon er under en føderalstatlig maktstruktur der nasjonen deles opp i ulike (del)stater, styrt av delvis selvstendige regionale «regjeringer» – kan ikke føderalstaten (og presidenten) tukle særlig mye med hvordan delstatene ønsker å operere. Dersom en delstat for eksempel ønsker å åpne x antall ikke-essensielle forretninger i en by, er det lite presidenten kan gjøre for å stanse det.

Unntaket er dersom det er ekstreme tilstander (hva enn det defineres som) i en delstat. Men i noen steder ser det ut til at kurvene flates ut, noe som igjen gjør at de regionale myndighetene presses til å åpne opp økonomien. Man kan gjerne argumentere for at det er for tidlig, men på bakgrunn av det tiende grunnlovstillegget er dette til syvende og sist guvernørenes valg, ikke presidentens. I dette tilfellet er det snakk om å delvis åpne opp delstatene i mai dersom dataene indikerer på at dette er mulig.

Det burde også være guvernørenes valg. De har som oftest et sterkt bånd med innbyggerne sine, noe presidenten gjerne ikke har. Dersom guvernørene ser at situasjonen er forbedret, og det legitimeres av helseeksperter, ser jeg ikke hva som er i veien med å gradvis åpne opp økonomien.

Trumps mangel på innsikt og kunnskap, kombinert med hans korte lunte og ønske om å alltid portrettere handlingene hans som riktige, er ekstremt åpenlyst under disse forholdene, og samtlige statsvitere og politiske analytikere mener at slike holdninger kan beskrives som autoritære.

Hans mangel på lederferdigheter og vokabulare kunnskaper (som er på nivå av en 4. klassing ifølge en studie) er også ekstremt pinlig. Det er ikke rart at verdensledere snudde ryggen mot ham og Statene etter han tiltrådte seg presidentembetet – spør du meg.

(Ifølge Worldometers er det registrert 582,931 bekreftede tilfeller av Koronasmitte i USA. 92 802 er innlagt på sykehus, og 23 640 har mistet livet.)

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.