søndag, september 27, 2020

Trump og teamet hans anslår at 100,000 til 240,000 vil dø av Koronaviruset

Mest lest nå

Det kom dystre tall fra president Donald Trump og teamet hans under tirsdagens pressekonferanse.

Det hvite hus anslår at så mange som 100,000 til 240,000 vil dø av koronaviruset med nåværende tiltak, skriver nyhetsbyrået AP. Trump ba amerikanere om å gjøre seg klar for «a hell of a bad two weeks.»

Helsemyndighetene konstaterer at tallene kan reduseres dersom rådene om sosial distansering følges.


– Vi tror vi virkelig kan gjøre det bedre enn dette. Det vil kreve at alle amerikanere tar rollen sin alvorlig, sa doktor Deborah Birx, koordinator av Det hvite hus sin innsattsgruppe.

– Dette er tall vi må forvente, men det må ikke nødvendigvis anses som uungåelig (at tallet kan reduseres, journ.anm.), la doktor Anthony Fauci til.

Doktor Fauci er en av de med mest kunnskap om smittesykdommer i USA. Han er direktør for National Institute of Allergy and Infectious Diseases, og har håndtert epidemier og utbrudd som HIV, SARS, MERS og Ebola.

Et spørsmål om liv og død 

Trump sa at det var «et spørsmål om liv og død» for amerikanere, angående administrasjonens retningslinjer for bekjempelsen av viruset som har smittet nesten 200,000 og resultert i 4,000 dødsfall.

– Dette vil bli en av de vanskeligste to-tre ukene vi noensinne har opplevd i landet vårt. Vi kommer til å miste tusenvis av mennesker, la presidenten til.

Estimatene ble vist under den to timers lange pressekonferansen, i form av tabeller og statistiske modeller. Tabellen som ble brukt oftest under pressekonferansen ble laget av et forskningsteam ved University of Washington.

Tabellen som viser hvor alvorlig Koronaviruset kan ramme amerikanerne. @ University of Washington

Tabellen tegner et dystert bilde. Her vises det hvor mange dødsfall som vil oppsto per dag, og når en topp vil nås. Her anslås det at toppen vil nås 15. april, mens det lyserosa feltet viser hvor mye disse tallene kan variere. Som Deborah Birx naturligvis påpekte, kan linjen senkes, alt ettersom hvor godt myndighetenes råd følges – men den kan selvsagt også heves.

De tidligere estimatene lå på mellom 1,5 millioner og 2,2 millioner dødsfall i USA. Dette var et «worst-case scenario,» og før det ble satt i gang tiltak for å redusere smittefaren, slik som «social distancing.»

Det er ikke kun sosial distansering som kan gjøre en forskjell, men også de frantiske takene helsearbeidere og leger må gjøre i sykehusene som tar i mot korona-syke pasienter. Jo bedre forberedt sykehusene og helsevesenet er, jo større er sjansen for at syke pasienter får god behandling.

Trump ignorerer guvernørenes skrik etter hjelp

Flere delstater mangler nødvendige medisinske ressurser, og guvernørene er høylytte angående dette. Guvernøren i New York, Andrew Cuomo, er en av de høylytte som mener delstaten mangler ventilatorer og plass til syke.

Trump sa at administrasjonen hans har samlet 10,000 ventilatorer som skal distribueres «etter hans ønske,» men på spørsmål om når han planlegger å dele disse ut, kom ham med et vagt svar på.

– Hvis det oppstår en økning, og hvis økningen er jevn, vil vi distribuere [ventilatorene] før de trengs, sa presidenten. Trump sammenlignet også ventilatorene med oljereserver, og sa at han ville «ha et lager inntil videre.»

Vil holde seg inne

Trump sa også at han ikke hadde planlagt reiser for resten av måneden, og vil bli i Det hvite hus for å sikre helsen sin. Presidenten har ikke holdt sine velkjente ‘rallies’ siden tidlig i mars, og sier det er usannsynlig at han vil holde det før om en god stund.

Han sa han ville reise til New York for å se skipshospitalet «Comfort» ankomme havnen, men ble frarådet å reise av presidentens beskyttelsesetat, Secret Service. Skipshospitalet drives av den amerikanske marinen, og ble også brukt i kjølvannet terrorangrepet 11. september 2001.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter