torsdag, januar 21, 2021

Trump stilles for riksrett – igjen

Mest lest nå

USAs avtroppende president Donald Trump går inn i historien som den første president som er stilt for riksrett to ganger.

Klokka 15 norsk tid startet Representantenes hus riksrettsprosessen mot president Donald Trump. Først gikk debatten om prosedyrer og regler rundt å sette i gang debatten om riksrettstiltalen. Deretter kom avstemningen sendte Donald Trump inn i historien som den eneste presidenten som har blitt stilt for riksrett to ganger.

Utover nattetimene vil debatten gå om riksrettstiltalen. Dagbladet skriver at Trump anklages for å ha oppmuntret til «voldelige, dødelige, ødeleggende og undergravende handlinger» i forbindelse med stormingen av kongressbygningen. Han anklages også for ha «undergravd og forsøkt å hindre godkjenningen av resultatet av presidentvalget».


Får ikke avsluttet saken før Trump går av

Men Senatet møtes ikke før 19. januar, melder NRK. Dermed er det ingen mulighet til å få avsluttet saken før Trump er gått av.

Senatets flertallsleder Mitch McConnell sa i kveld nei til å kalle inn Senatet før det planlagte møtet 19. januar. Det er dagen før Joe Biden tas i ed som president.

Trump stilles for riksretten igjen.

Dermed er det ingen mulighet til å få avsluttet denne riksrettssaken før Trump er gått av som president. Det kreves to tredjedels flertall i Senatet for fellende dom.

I Senatet er det republikanerne som har flertall. Skal Trump bli dømt, trengs to tredels flertall i Senatet. Det forutsetter at 17 av de republikanske senatorene og samtlige av de demokratiske senatorene stemmer for å dømme ham.

Sist Trump ble stilt for riksrett var det kun en republikaner som stemte for å dømme ham. Om det denne gang kan bli flertall for å dømme Trump i riksrettssaken er uvisst, men det er verdt å merke seg at flertallslederen i Senatet, republikaneren Mitch McConnell, ifølge VG onsdag kveld sier han ikke har bestemt seg for hva han kommer til å stemme.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter