in ,

Tung beskjed for tidligere God morgen Norge-programleder: Immunterapien fungerte ikke

Det var i 2017 tidligere God morgen Norge-programleder, Eli Strand (51) ble diagnostisert med livmorshalskreft.

Samme år gjennomførte Eli en vellykket operasjon. Kreften var slått tilbake. Livet smilte igjen og bekymringer forsvant. Men i 2019 begynte Eli å kjenne seg dårlig igjen. Hun oppdaget at det ene benet var blitt tykkere enn det andre og tok kontakt med fastlegen. Hun ble videresendt til CT på Radiumhospitalet.

– Da gikk alarmen der. Men det visste ikke jeg, så da jeg var på CT hos Radiumhospitalet, tenkte jeg at jeg kanskje hadde en blodpropp, og det er jo overkommelig. Men så ønsket de at jeg skulle kjøres gjennom CT-maskina en gang til, men selv da tenkte jeg at det var ingenting, forteller Eli til TV 2.


Det var like før jul 2019. Etter undersøkelsene ble Eli tatt med inn på et eget rom av legen. Beskjeden var nedslående. Kreften var tilbake. Og den kunne ikke kureres.

– Da gikk verden i svart, slik som jeg kjenner den. Jeg husker bare vagt de neste dagene, hvor jeg ble undersøkt nærmere. De sa: «Du blir aldri frisk. Men du kan få cellegift og det kan forlenge livet ditt, og det kan gi deg et godt liv mens du lever». Det var det som kom ut av det, sier en åpenhjertig Eli Strand til TV 2.

Like etterpå skrev Eli på Facebook:

«Gode venner.
Det har skjedd ting i livet som har endra alt og som gjer at eg vil trenge mykje hjelp og støtte i tida framover. Eg er takksam for ha så mykje gode folk i livet mitt, for det er no det gjeld.❤️»

Og videre har hun stadig oppdatert profilen sin med hvordan det går med sykdommen. Åpenhet er viktig for den tidligere TV2-profilen. Noe hun også har påpekt ovenfor kanalen.

– I media og på sosiale medier, leser man om kampene som er vunnet og du ser smilefjes, tommel opp og heiarop. Og det støtter jeg. Men det er noen av oss som har fått utrolig dårlig kort tildelt, og da må du spille med de kortene du har. Det er noen av oss som ikke blir friske, og det fører til en sorg som vi bærer på. Og den sorgen synes jeg det skal være plass til.

Vil ønske alle eit godt nytt år. For meg har 2020 vore eit bratt år, men med mange fine stunder trass alt. Det var året…

Posted by Eli Strand on Thursday, December 31, 2020

Eli startet med immunterapi forrige sommer. Og for to år siden var hun optimistisk da hun hun beskrev behandlingen på Facebook.

«I dag har eg fått første dose med immunterapi og føler meg optimistisk. I tillegg har eg fått stipend for å skrive bok. No skjer det bra ting,» skrev den tidligere programlederen.

Men så viste det seg at immunterapien ikke fungerer. Eli tok igjen til Facebook for å forklare den nedslående beskjeden.

«I dag har eg dårleg nytt å fortelje. Immunterapien ser ikkje ut til å virke og kreftsvulsten er i vekst. Dette endrar mykje og reduserer det håpet eg har hatt. No treng eg alle dei fine og gode folka eg har i livet mitt. Send gjerne PM og så skal eg prøve å svare.»

Utrolig nedtur

I et intervju med Dagbladet forteller Eli Strand mer om hvor tung beskjeden var å få.

– Jeg er fremdeles litt i sjokk, sier hun til avisen.

– Jeg kan vel si det sånn at det var en utrolig nedtur når immunterapien ikke fungerte, for det var et håp om å bli, om ikke frisk, så nesten frisk. Det var en kjempenedtur.

For Eli er det viktig å være åpen om temaet. Derfor har hun startet en podkast med tittelen «Helsikes kref«. Selv beskriver hun podkasten på Facebook:

«Eg går no gjennom den tøffaste perioden i livet mitt og framtida er usikker. Likevel er det viktig for meg å dele det eg opplever. I vekene framover vil Geir Håkonsund og eg lage podcasten med den treffande tittelen: Helsikes kreft.»

PARYKk, ELLER IKKJE?Sonen min seier eg ser ut som ei amerikansk husmor med, og ei militant lesbisk kvinne utan. Trur eg går for det siste…

Posted by Eli Strand on Thursday, May 28, 2020

Har et mål

Men Eli nekter å gi seg. Til Dagbladet forteller hun at «fighteren» har våknet i henne. Hun skal se sin 16-år gamle sønn vokse opp.

– Jeg har en sønn på 16, og jeg skal se han bli voksen. Jeg skal gjøre alt jeg kan for det, sier hun til Dagbladet.

Samtidig er Eli klar på at hun har et mål ved å fortelle historien sin. Hun ønsker å gi et ansikt til de som er kronisk syke. De som ikke blir frisk etter kreft.

– Det er så viktig å få fram. Jeg skal ikke si at det ikke skal komme flere gode historier om folk som blir friske, men det er viktig at vi som er kronisk syke har en stemme også. Ikke bare at vi bruker stemmen til å klage og syte over egen situasjon, for jeg vil ikke ta noen offerrolle, men jeg har lyst til å ha en stemme og vise at man kan ha et godt liv – selv om det er tøft til tider, sier hun til Dagbladet og legger til:

– Jeg har mine tunge stunder og dager hvor jeg bare vil legge meg ned, men samtidig så er det sånn at når folk sier til meg at jeg er sterk, så vet jeg at det er sant. Jeg skal bruke den styrken til å kjempe, så må jeg nok regne med at jeg må gi tapt en dag, men det skal ikke skje nå.

Ny nedslående beskjed

Som om ikke Eli har opplevd nok kreftsykdom fikk hun en ny nedslående beskjed fra legen i høst.

Legene fant en prikk i det ene brystet hennes, det viste seg hun hadde forstadium til brystkreft.

Til Se og Hør forteller Eli at hun allikevel er inne i en god periode.

– Nå er jeg inne i en veldig god periode. Jeg har vært på stråling for noen måneder siden, og fått svar på at det var vellykket. De har strålt bort kreften i denne omgang, så da håper jeg at kreften holder seg borte lenge. Jeg prøver å ta en dag av gangen, men jeg tenker i en litt kortere tidshorisont enn andre, sier hun.

Nå er hun aktuell med boka «Eg lever enno»

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Mangemilliardæren Rishi Sunak blir Storbritannias nye statsminister

Dronningens venninne ut mot siste sesong av The Crown: – Det er så ondskapsfullt at det ville ødelagt henne