in ,

Turbokylling? Nei takk, sier Reitan og lover bærekraftig kylling hos Narvesen og 7-eleven

Foto: Lolame/Pixabay

Reitan Convenience Norway som står for omtrent en tredjedel av norsk servicehandel dropper «turbokylling» i Narvesen, Northland, YX og på 7-Eleven

Narvesen, Northland, ​YX​/​7-Eleven og 7-eleven ar kjedene besluttet å fjerne den såkalte turbokyllingen fra alle sine butikker.

Til sammen driver kjedene mer enn 420 salgssteder, og beslutningen vil påvirke mer enn 200 000 kyllinger, år etter år.


Relatert: De dro på ferie til Hellas og ble sjokkert over dyrevelferden til grekere

Kjedene har tilegnet seg den internasjonale dyrevelferd-standarden European Chicken Commitment (ECC). Der er hovedkriteriene at kyllingene skal vokse saktere og ha mer plass. Rema 1000 og Joe & The Juice har tidligere også tilegnet seg standarden.

– Vi har et ansvar ikke bare overfor våre kunder, men også dyrene. I Reitan er bærekraft og kvalitet en sentral del av virksomheten, som vi tar dønn seriøst. Ved å ta et sterkt grep for kyllingvelferden, håper vi å være med å inspirere andre bedrifter til å gjøre det samme. Vi håper at vi sammen kan heve velferden til alle norske kyllinger, forteller Kenneth C. Olsen i en pressemelding. Han er administrerende direktør i Reitan Convenience Norway (RCN).

Relatert: Vil skjerpe straffen for dyreplageri – foreslår opp til fire års fengsel

Planen til Reitan-kjedene er å innfase ECC-kylling i bagetter med rent kyllingkjøtt i løpet av 2021. Tidlig neste år vil rundt 70% av produkter som inneholder kylling være i tråd med ECC-standarden. De resterende produktene blir faset over så raskt det lar seg gjøre fram til i 2025.

For få år siden sto bedriftene nærmest i kø for å droppe buregg. At kjedene dropper turbokylling er et tegn på at det skjer store forandringer i matbransjen, mener dyrevernorganisasjonen Anima. I dag begynner flere og flere å sette spørsmålstegn ved den hurtigvoksende kyllingen.

Relatert: Grisene lider på norske gårder – her er bildene og videoene

– Vis en forbruker et bilde av et fjøs fylt med turbokyllinger, vil de fleste sitte igjen med en ekkel følelse. Akkurat som høns ikke hører hjemme i trange bur, så vil en turbokylling aldri kunne trives godt med turbovekst. Narvesen, Northland, ​YX​/​7-Eleven og 7-eleven viser vei for en hel bransje, sier Niklas Fjeldberg, kampanjeleder hos Anima.

Og han fortsetter: – Det krever mot å gå først, og med en slik ambisiøs plan gjør de en betydelig forskjell for dyrene. Det fortjener stor ros.

Den hurtigvoksende kyllingtypen Ross 308 står i dag for over 7 av 10 norske kyllinger, og har i mange år vært ryggraden til industriell kyllingproduksjon. Det fordi den vokser fra 50 gram til over 2 kilo på 35 dager – derav begrepet turbokylling. Dette medfører betydelig velferdsproblemer som gangvansker, pusteproblemer, organsvikt og nedsatt immunforsvar.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Eksperter tror COVID-19 utvikler seg til barnesykdom

Advarer mot bulketorpedoer – disse blir oftest ofre