lørdag, april 17, 2021

Tusenvis lider av alvorlig hjertesvikt uten å vite det

Mest lest nå

Hjerte- og karsykdommer er en av de hyppigste dødsårsakene i Norge, og mange har en eller flere risikofaktorer uten å vite om det.

Ifølge en rapport fra Menon Economics om hjertesvikt i Norge, gjengitt av VG, lever omkring 100 000 nordmenn med diagnosen. Pasientgruppen utgjør ca. 2 prosent av den norske befolkningen.

RELATERT: Var trøtt uansett hvor mye hun sov – Nå ønsker hun å informere andre som har lite energi


mann får hjerteinfarkt

Hjertesvikt er en alvorlig tilstand, og symptomene kan være litt diffuse. De viktigste kjennetegnene er tung pust, tretthet, nattlig hoste og nedsatt fysisk evne.

– Symptomene kan variere fra person til person, og noen sliter med tung pust til vanlig. Derfor er det mange eldre som ikke oppsøker hjelp når de bør, sier Jan Nilsson, professor, overlege og styreleder i Swedish Heart Lung Foundations forskningsråd til avisen.

RELATERT: Vil du bli 100 år? Gode gener har mindre betydning enn det mange tror

De vanligste årsakene til hjertesvikt er små eller store hjerteinfarkt grunnet kransåresykdom. Men også genetisk nedarvet hjertesvikt, høyt blodtrykk, diabetes, avleiringssykdommer og betennelse i hjertemuskelen kan nedsette hjertets pumpeevne.

Selv om mange mener at hjertesvikt er forbeholdt eldre generasjoner, vises det nå at det også øker blant unge mennesker.

RELATERT: Dette rammer 80 prosent av alle kvinner – og øker risikoen for hjertesykdom

Dette kan skyldes at flere og flere overlever medfødt hjertesykdom, eller at de gjennomgår kreft i ungdomsårene hvor det så senere oppstår komplikasjoner. Samtidig er fedme økende, også blant yngre.

Dersom du har en eller flere av disse er rådet klart – sjekk deg:

Hjertelidelser i nær familie

Brystsmerter

Hjertebank

Uavklart pustebesvær

Svimmelhets-/besvimelsesanfall

Hevelser i kroppen og tungpustethet

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter