En dramatisk start på 2000-tallet resulterte i at NRK-profilen Terje Sølsnes ble deprimert. Men nye impulser gjennom studier i voksen alder har gitt han både livsgleden tilbake – og en ny karriere.
I løpet av tidlig 2000-tallet var både Terjes mor og samboeren hans alvorlig syk.
– Jeg var så sliten på den tiden at jeg ikke klarte å planlegge mer enn fire dager frem i tid. Jeg var så bekymret og det var så mye jeg måtte ordne, forteller NRK-profilen i et lengre intervju med VG.
Så fikk han vannkopper og 40 i feber. Han var helt utslitt og ble langtidssykmeldte.
– Jeg var så sliten, at om jeg skulle steke et egg, måtte jeg sette en stol ved siden av komfyren, sier han til avisa.
Så døde både samboeren og moren, kun med tre måneders mellomrom. Han syntes ingenting føltes viktig mer, og følte det som om det ikke var vesentlig om han levde.
Veien ut av den tunge tiden ble studier. Terje studerte antikk gresk kultur, og tok deretter hovedfag i kunsthistorie med sidefagene italiensk og latin.
– Da møtte jeg mange andre mennesker og fikk nye inntrykk. Da vi nesten var ferdige med første semester, var det eksamen. «Jeg skal ikke ta eksamen», sa jeg. De fikk overtalt meg, og jeg gjennomførte. Det å gjennomføre, ga en større mestringsfølelse enn det at jeg fikk A. Det var starten på mitt nye liv, forteller han i intervjuet.
Dette gjør Sølsnes nå
Nå tilbringer han store deler i Roma. Selv om han er 77 år har han ingen planer om å pensjonere seg helt.
– Nå jobber jeg litt som jeg vil. Jeg skriver en del. Jeg er glad i å sette ord på papiret. Å guide grupper i Roma, er også noe jeg liker svært godt, sier han.
For tiden arbeider han med en bok om Roma-opplevelser.