St. Halvardshjemmet, opprinnelig bygget for å huse en sjokoladefabrikk, senere omgjort til aldershjem på midten av 1920-tallet, og de siste årene drevet av Kirkens Bymisjon. Her har tusenvis av eldre hatt sine siste dager – og et verdig sted å avslutte lange og minnerike liv.

I mars 2017 var det imidlertid slutt, og de 60 gjenværende beboerne ble tvangsflyttet til andre sykehjem i Oslo og omegn. Begrunnelsen var at bygningsmassen var for dårlig til å huse de eldre, da ingen av rommene var utstyrt med hverken sprinkleranlegg eller eget bad. Noe som i følge de nye reglene nå er en av betingelsene for å kunne drive sykehjem, både i kommunal og privat regi.

Nedlagt

Kontrakten med Oslo kommune ble derfor ikke fornyet, og sykehjemmet etterfølgende nedlagt.

Derfor vekker det nå stor undring at lokalene igjen er i full bruk – men denne gangen som midlertidig losji for blant annet romfolk. Noe flere politikere har reagert sterkt på.

– Argumentasjonen til eldrebyråden for å legge ned St. Halvardshjemmet, var jo det at bygningsmassen var gammel, den var ubeboelig og det var ikke bad på rommene. Men nå er det tydeligvis greit å bo her, sier bystyrepolitiker for Fremskrittspartiet i Oslo, Aina Stenersen i et intervju til Nettavisen.

Videre forteller Stenersen at hun synes det er underlig at lokalene ikke er «gode nok» til de eldre, men at de er mer enn gode nok til romfolk.

Illustrasjonsfoto fra Pixabay

– Nå er det en god bygningsmasse, den er ikke gammel og utdatert, og jeg synes det er ganske underlig. Så jeg tror jo dette er et ledd i et korstog rett og slett, mot å legge ned flest mulig private og ideelle sykehjem uansett hva grunnen er og uansett hva de blir brukt til videre, forteller hun til Nettavisen.

Stenersen legger til at hun flere ganger har spurt byrådet fra Arbeiderpartiet om hva de nedlagte sykehjemmene i Oslo skal brukes til – men hevder hun ikke har fått noe svar på spørsmålene. Hun mener derfor at det har vært en bevisst handling og at opplysninger er blitt holdt tilbake.

Flere av rommene i det nå nedlagte sykehjemmet er nå innredet med køyesenger, hvor romfolk kan leie seg inn for et mindre beløp for korte og lengre opphold.

Listhaug reagerer

Stortingsrepresentant og tidligere statsråd Sylvi Listhaug reagerer også på bruken av det tidligere sykehjemmet, og har skrevet følgende kommentar på sin facebookside;

«Ap og byrådet i Oslo kastet ut de eldre på St. Halvardshjemmet. Beboere og pårørende gråt. Nå bruker de sykehjemmet til overnattingstilbud til romfolk. Eier dere ingen skam!?»

Faktisk.no har i etterkant faktasjekket påstanden, og konkluderer at; Nei, Oslo-byrådet kastet ikke ut sykehjemsbeboere for å sikre utenlandske tiggere et godt sted å bo.

Rådgiver Marit Nybø i Kirkens Bymisjon forteller til Nettavisen at de driver en akuttovernatting for fattige tilreisende som ikke har andre alternativer i byen. Hun legger til at det ikke er gjort tekniske endringer i bygningsmassen, og den fremstår som den alltid har gjort ut over noen flere dusjer i den delen av bygget som brukes.

Illustrasjonsfoto fra Pixabay

Videre forteller hun at de ikke la ned virksomheten som sykehjem på grunn av manglende godkjenning, men fordi Oslo kommune ønsker høyere standard enn hva sykehjemmet kunne tilby. At de nå benytter lokalene til overnatting for romfolk har ingen relevans i forhold til dette.

– Til å være en akuttovernatting så er det blant de beste. Vi flyttet fra å ha folk på feltsenger i et kirkerom, til nå å kunne tilby folk dusj, sanitær og å kunne sove i ei seng. Så dette er standardmessig et godt bygg for tiltaket, sier Nybø til Nettavisen.

Hva mener du? Er det ikke bedre romfolk har et sted de kan overnatte i stedet for å ligge på gaten og i parker, eller burde de eldre kunne fått lov til å bli der slik de alltid har vært? Bruk kommeratefeltet på Facebook og gi oss din mening!