Hjem Familie Hun måtte ta det umulige valget som forelder: – Jeg visste at det måtte være en hemmelighet

Hun måtte ta det umulige valget som forelder: – Jeg visste at det måtte være en hemmelighet

For tjue år siden måtte Dawn ta et vanskelig valg: Med presset familieøkonomi var ikke nyheten om at det var to barn på vei så lett å fordøye for paret som allerede slet med å få endene til å møtes.

Dawn og mannen Clint er fra Indiana i USA. For rundt 20 år siden, fikk de vite at de var med barn. Ikke ett barn, men to. Normalt er dette en gledelig nyhet, men med en allerede anstrengt økonomi der paret alt slet med å betale regningene og sto i en situasjon der begge risikerte å miste jobbene sine, var det ikke så lett å se hvordan de skulle ha råd til to babyer.

– Familiene våre hjalp oss allerede med penger. Vi holdt hodet over vannet men det var en veldig vanskelig tid, sier Dawn til the Sun.

– Jeg følte så mye kjærlighet til babyene, men visste at jeg ikke kunne gi dem livet de fortjente, sier hun til avisa.

Ikke engang Dawns egen mor fikk vite at det var tvillinger på vei. De oppsøkte et adopsjonsbyrå.

– Jeg ønsket at hver av dem skulle ha alle muligheter i livet. Det var da jeg visste at vi ikke kunne beholde dem begge, forklarer Dawn.

De leste om alle parene som desperat ønsket et barn å gi et kjærlig hjem til. Men det å velge hvilket barn som skulle adopteres bort var en helt umulig oppgave. Med knuste hjerter landet de på at det var den andre som ble født.

– Jeg visste at det måtte være en hemmelighet, at jeg ville bli dømt for det vi hadde bestemt oss for å gjøre. Jeg orket ikke det på toppen av smerten og skyldfølelsen jeg allerede følte, sier Dawn.

I februar 2001 ble de to jentene hennes tatt med keisersnitt. Mikayla kom først. Den andre jenta er anonymisert i artikkelen og kalles Becky.

Dawns datter Mikayla som baby. Foto: Privat

Dawn holdt Becky et lite øyeblikk før hun ble ført til kuvøsen. Senere den uken så hun at adoptivforeldrene kom for å hente den yngste jenta.

De tøffe tidene fortsatte. Både Dawn og Clint mistet jobbene da det ble omlegging på arbeidsplassen der de var ansatt. Da Mikayla var fire år måtte paret slå seg selv konkurs.

Til tross for trange tider hadde de gleden over datteren.

– Men Becky var aldri langt fra tankene mine. Når Mikayla begynte på skolen eller feiret bursdagen sin, tenkte jeg med lengsel på søsteren hennes og lurte på hva hun gjorde, sier Dawn.

Dawn holdt historien om Beckys fødsel hemmelig for alle, og var usikker på om hun noen gang ville avsløre den. Foto: Privat

Familien klarte å stable økonomien på beina igjen. De var likevel fast bestemt på å ikke få flere barn. Det ville ikke føles riktig etter å ha adoptert bort Becky. At hun eksisterte forble en hemmelighet mellom Dawn og Clint helt til de fikk en henvendelse fra et byrå som hjelper adopterte med å finne frem til sin biologiske familie.

Dawn og Clint møtte Becky på en café.

De to søstrene ble endelig gjenforent på en pizzarestaurant, to tiår etter at de ble separert ved fødselen. Foto: Privat

Foreldrene fryktet Mikaylas reaksjon. Men i motsetning til venner og familie som ikke hadde samme forståelsen som datteren, ble hun ble i ekstase over å høre om tvillingsøsteren.

Mikayla sier at hun ikke følte noe sinne mot foreldrene for å holde tvillingsøsteren hemmelig. Foto: Privat

Etter hvert så trakk Becky seg unna, og bestemte seg for å bryte kontakten med familien som hadde adoptert henne bort. Dawn og Mikayla har prøvd sitt beste for å bearbeide det som har skjedd.

– Jeg føler at jeg har mistet henne to ganger. Men alt jeg kan gjøre er å respektere hennes ønske om at jeg ikke skal kontakte henne. Og å holde fast ved håpet om at vi alle en dag kan være sammen igjen, sier Dawn.

LES OGSÅ:

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com