in ,

Uansett hvor gammel du selv er, så er leveren din rett under tre år

Et internasjonalt team av forskere har brukte en spesiell teknikk som gjør det mulig å bestemme alder på indre organer. Forskerne har vist at den menneskelige leveren forblir ung gjennom hele livet – og i gjennomsnitt er mindre enn tre år gammel.

Leveren har en unik evne til å regenereres etter skade. Det forskerne imidlertid ikke visste var om denne evnen avtar når vi blir eldre.

Nå har et forskerteam fra Technische Universität Dresden, ledet av Dr. Olaf Bergmann, brukt en teknikk som kalles retrospektiv radiokarbonfødselsdatering for å bestemme alderen på den menneskelige leveren.


Resultatet av forskernes undersøkelser viste at uansett hvor gammel man er, så er leveren alltid i gjennomsnitt mindre enn tre år gammel. Resultatene viser at aldring ikke påvirker leverfornyelsen, noe som gjør leveren til et organ som erstatter cellene like godt hos unge og gamle mennesker. Dette skriver Dresden-universitetet i en pressemelding.

Leveren er et essensielt organ som tar seg av å fjerne giftstoffer i kroppen vår. Fordi den hele tiden har med giftige stoffer å gjøre, vil den sannsynligvis bli regelmessig skadet. For å overvinne dette har leveren sammenlignet med andre organer en unik kapasitet til å regenerere seg selv etter skade. Fordi mye av kroppens evne til å helbrede seg selv og regenerere avtar etter hvert som vi blir eldre, lurte forskerne på om leverens evne til å fornye seg også avtar med alderen.

Naturen til leverfornyelse hos mennesker forble også et mysterium. Dyremodellene ga motstridende svar.

– Noen studier pekte på muligheten for at leverceller har lang levetid, mens andre viste en konstant omsetning. Det var klart for oss at hvis vi vil vite hva som skjer hos mennesker, må vi finne en måte å direkte vurdere alderen på menneskelige leverceller, sier forskningsgruppens leder, Dr. Olaf Bergmann, ved Senter for regenerative terapier Dresden (CRTD) ved TU Dresden.

Bergmanns tverrfaglige team av biologer, fysikere, matematikere og klinikere analyserte leverene til flere individer som døde i en alder mellom 20 og 84 år. Overraskende nok viste teamet at levercellene til alle forsøkspersonene var mer eller mindre like gamle.

– Uansett om du er 20 eller 84, forblir leveren din i gjennomsnitt like under tre år gammel, forklarer Dr. Bergmann.

Resultatene viser at tilpasningen av levermassen til kroppens behov er tett regulert gjennom konstant utskifting av leverceller og at denne prosessen opprettholdes også hos eldre mennesker.

Denne pågående levercelleerstatningen er viktig for ulike aspekter av leverregenerering og kreftdannelse.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Klarer du å finne bussen blant alle bilene?

6-åringen som veltet i kano er død