Hjem Dyr Ubeskrivelig dyretradegie på Osterøy: Bonde må i fengsel – fradømt retten til å ha dyr på livstid

Ubeskrivelig dyretradegie på Osterøy: Bonde må i fengsel – fradømt retten til å ha dyr på livstid

Flere storfe ble funnet døde i et fjøs Osterøy, en av nabokommunene til Bergen. Dyrene hadde druknet i egen avføring.  Brannvesenet måtte hjelpe til med å få de gjenlevende dyrene løs fra møkken.

Da Mattilsynet hadde sin inspeksjon i november 2020, lå en ku med bare hodet og litt av halsen over møkken. Syv dyr var allerede døde da de kom til gården. Totalt var det et tjuetalls kyr som levde under  ulevelige forhold.

Det er Bergensavisen som forteller om den hjerteskjærende dyretragedien i en av nabokommunene til Bergen.

– Det er sider av denne saken jeg ikke har vært borti tidligere, har den erfarne politiadvokaten Inger Helen Stenevik uttalt til BA.

I sine år som politiadvokat innenfor dyrevelferd, beskriver hun denne saken som ekstrem når det gjelder levestandarden til gårdsdyrene.

– Det er vanskelig å tenke seg noe grovere enn det vi har sett her. En dyretransportsjåfør som vitnet i retten, fortalte at han i 30 år har drevet med nødslakting og vært med å stenge mange fjøs grunnet vanstell. Denne saken var det desidert verste han noen gang hadde vært borti, sier politiadvokaten til Bergensavisen.

Hordaland Tingrett har nylig dømt bonden, en mann på 40 år, og hans far for grov dyremishandling. Bonden må sone en fengselstraff på ett år og ni måneder. Faren fikk 120 dagers fengsel.

I tillegg til fengselsstraffen, har de begge blitt ilagt et nytt forbud mot å drive med stell, ha ansvar for og eie dyr.

Dette er ikke første gang Mattilsynet har kommet til den aktuelle gården og avdekket en dyretragedie. I 1996 ble det funnet levninger av minst 15 griser i grisehuset. Lagmannsretten som den gang fast at grisene så sultne på et tidspunkt at de kan ha spist av de døde grisene.  I 1997 fikk faren, som også i denne saken er dømt, et forbud i ti år mot å eie, ha og bruke dyr.

Gårdsdriften ble senere startet opp i konas navn, og fra 2007 er det sønnen som har drevet gården.

Sønnen ble etter at det ble avdekket kritikkverdige forhold i 2020 ilagt et forbud mot å jobbe med dyr i minst fem år. Til tross for forbudet har han gjenopptatt driften.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com