Hjem Amerikansk politikk Uenigheter om republikanernes krisepakke på 20,000 millarder skaper uro i aksjemarkedet

Uenigheter om republikanernes krisepakke på 20,000 millarder skaper uro i aksjemarkedet

I løpet av uken har det vært mye frem og tilbake i amerikanske lobbyer og kamre. Diskusjonen har handlet om Trumps nye krisepakke skal godkjennes.

Krisepakken består av utbetalinger til usatte selskap, sektorer og industrier. Trump ga også tommel opp til et forslag om å gi hver voksne amerikaner 2000 dollar, og 1000 dollar til alle barn. En familie på fire ville dermed hatt cirka 70,000 ekstra norske kroner å rutte med.

Men det republikanerdominerte Senatet kom ikke til enighet om en rekke punkt i krisepakken. Først og fremst ble det avslått siden demokratene hevdet den ikke ville beskytte arbeiderklassen og middelklassen godt nok.

Hett i salen 

Da demokratene blokkerte krisepakken som koster 20,000 milliarder norske kroner – det dobbelte av verdien til oljefondet, ble det hett mellom republikanere og demokrater.

Kødder du med meg?, sa majoritetsleder Mitch McConnell.

Dette er ikke en saftig politisk mulighet. Dette er et nasjonalt nødstilfelle, raste han.

I hjertet av pakken er det et 4,800 milliarder fond for at Federal Reserve (sentralbanken i USA) kan støtte selskaper i nød, og 750 milliarder til industrispesifikke selskaper.

Majoritetsleder for republikanerne, Mitch McConnell raser mot demokratene.

Demokratene er bekymret for at de økonomiske midlene kan misbrukes av selskapene som mottar de. De frykter at pengene kan brukes for å inntjene tapt profitt, i form av den statlige lettelsen, kombinert med sparking og permittering av ansatte, skriver NYTimes.

Under finanskrisen ble det utstedt en lignende pakke (men det var snakk om mye mindre summer), og pakkens betingelser for tilbakebetaling var av en vag natur. Dermed slapp mange av selskapene og bankene unna problemet de selv skapte. Pengene ble blant annet brukt til å betale bonuser til ansatte med høye stillinger.

Dette problemet er riktignok ikke skapt av amerikanske selskaper, men det fryktes likevel at de enorme summene kan misbrukes av selskapene.

Lederen for demokratene i senatet, senator Chuck Schumer, fortalte reportere at pakken slik som den er nå, vil gi store selskaper «bailouts» uten å holde dem ansvarlig i ettertid, og at det ikke ville gi nok økonomisk støtte til arbeidere i helsetjenesten.

Aksjemarkedet raser 

Siden det ikke ble noe enighet mellom senatorene, reagerte aksjemarkedene veldig negativt. Det var forventet at pakken ville gjøre det lettere for selskaper å overleve, og gi investorer et nytt pust av optimisme. Da dette ikke skjedde ble det blodrødt.

Så langt i år har den globale pandemien ført til enorme tap for, vel – alle sektorer. Dow Jones-indeksen, den største indeksen på den amerikanske børsen, og en indikator på hvor god (eller dårlig) den amerikanske økonomien er – har blitt så hardt rammet at fire år med profitt er skrelt av. I løpet av én måned!

Dersom markedet skal kunne vise grønne tall igjen, må Trump få gjennomslag for denne pakken, slik at nødsassistanse kan gis der det trengs. Men det er helt klart at demokratene ikke er villig til å inngå kompromisser som tilsynelatende går i mot deres verdier.

Tags:

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com