Hjem Dyr Uetisk avl kommer opp for retten

Uetisk avl kommer opp for retten

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Rettsaken mellom Dyrebeskyttelsen Norge og Norsk Kennel Klub, to raseklubber og seks oppdrettere starter neste uke i Oslo tingrett.

Dyrebeskyttelsen Norge har gått til sak mot Norsk Kennel Klub (NKK), Norsk Bulldog klubb, Norsk Cavalierklubb, og seks oppdrettere av hunderasene engelsk bulldog og cavalier king charles spaniel for ulovlig avl av hunder i strid med dyrevelferdsloven. Saken går i Oslo tingrett fra 10. til 16. november.

Lange forberedelser

Dyrebeskyttelsen Norge representeres av advokatfirmaet Glittertind ved advokat Emanuel Feinberg og advokat Dagny Ås Hovind, som har jobbet med saken i nærmere tre år.

Advokat Geir Lippestad representerer motpartene.

Norsk Kennel Klub og Dyrebeskyttelsen Norge har ulik forståelse av hva som ligger i dyrevelferdslovens påbud om at dyr skal avles med god funksjon og god helse, og lovens forbud mot å videreføre arveanlegg som påvirker dyrs fysiske eller mentale funksjon negativt.

Dyrebeskyttelsen Norge mener at flere raser sliter med mange og alvorlige helseproblemer, og at videre avl på disse er i strid med loven.

– Denne saken havner i retten fordi partene er uenige om hva som er en akseptabel sykdomsbyrde hos hundene våre, sier Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.  

Dagens avl fører til og viderefører helseplager og lidelse

Dyrebeskyttelsen Norge, et stort antall veterinærer, Rådet for dyreetikk, Veterinærforeningen og flere mener at dagens raseavl fører til alvorlige helseplager og videreføring av sykdomsfremmende gener hos mange individer.

Dette skyldes 50 til 100 år med avl på hunder som er i slekt, og avl med fokus på å oppnå et bestemt utseende.

Dyrebeskyttelsen Norge mener at helse, funksjon, lynne og vitenskap må veie tyngre enn raserenhet når nye generasjoner av hunder skal avles fram.

– Vi har både kunnskapen og teknologien som skal til å avle friske hunder. Det er på tide at vi tar i bruk dagens vitenskap og dagens teknologi til hundenes beste, sier Roaldset,

Videreføring av arveanlegg som gir lidelse er ulovlig

Dagens dyrevelferdslov § 25 slår fast at dyr skal avles med god funksjon og god helse, og at avl ikke skal utføres slik at det påvirker dyrs fysiske og mentale funksjon negativt, reduseres deres evne til å utøve naturlig atferd, eller vekker allmenne etiske reaksjoner. 

Dyrebeskyttelsen Norge mener at avl på de mest utsatte rasene har gått så langt i feil retning at videre avl på disse er i strid med denne bestemmelsen.

Saken vil gå for Oslo tingrett fra 10. til 16. november.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com