Hjem Nyheter Ukrainske styrker får hjelp fra uventet alliert

Ukrainske styrker får hjelp fra uventet alliert

av Anne C. Olsen

Ukraina har fryktet et nytt angrep mot landet via Belarus. Men nå har den lokale beverstanden i grensetraktene stukket kjepper i hjulene for eventuelle angrep fra Belarus.

I nord-vest grenser Ukraina mot Belarus. Presidenten i Belarus, Alexander Lukasjenko, er en av Russlands tetteste allierte. En Ukrainsk general advarte i desember mot at en av de mulige stedene et nytt angrep kan komme fra er nettopp Belarus. Dette skriver nyhetsbyrået Reuters i saken som også er omtalt av VG.

Da Russland startet angrepene mot Kyiv i februar i fjor, lot Belarus de russiske styrkene få benytte landet som utskytningsrampe for å nå den ukrainske hovedstaden. Det er betydelig tilstedeværelse av russiske styrker i Belarus, og den senere tiden har russisk tilstedeværelse i Belarus økt. De to landene skal holde en felles flyøvelse i Belarus om et par uker. Militæranalytikere anslår at det per nå er rundt 10-12.000 russiske soldater i Belarus.

Uventet hjelp fra beverbestanden

Mellom Ukraina og de utstasjonerte troppene er det imidlertid et ufremkommelig og myrlendt elvelandskap. Og i år har Ukraina fått med seg en høyst uventet alliert: Den lokale beverbestanden har med sine mange demninger sørget for at dette myrlandskapet er enda mer ufremkommelig enn vanlig.

Oversvømmelser som følge av at bevrene har bygget demninger, har ført til at de mange elvene har gått over breddene sine og gjort slettene rundt enda mer ufremkommelig og gjørmete enn vanlig.

– Når de bygger demningene sine pleier folk å rive dem ned. Men på grunn av krigen har de ikke gjort det i år, så nå er det vann overalt, sier Serhiy Khominskyi til Reuters. Khominskyi er talsmann for brigaden som forsvarer Ukraina mot eventuelle invasjonsforsøk som går over grensene mot Belarus.

Analytiker: – Et forferdelig sted å drive en offensiv operasjon

Analytiker Konrad Muzyka i forsvarskonsulentfirmaet Rochan Consulting sier til Reuters at selv om man observerer at det er en oppbygging av russiske tropper i Belarus, ville et angrep inn i Nordvest-Ukraina fra Belarus by på enorme vanskeligheter.

– Det er et forferdelig sted å drive en offensiv operasjon. Det er mange vassdrag der og veldig få veier, sier han.

Og nå har altså den uventede hjelpen fra bevrene, som også er omtalt av The Telegraph, gjort området enda mer ufremkommelig.

– Dette gjør det enkelt for ukrainske styrker å kanalisere bevegelsen av russiske styrker inn i bestemte områder hvor de vil bli beskutt av artilleri, sier Muzyka.

Den hviterussiske lederen Alexander Lukasjenko lot Moskva bruke landet sitt som en av utskytningsrampene for å invadere Ukraina i februar i fjor, da russiske styrker ble slått tilbake i et forsøk på å ta hovedstaden Kiev.

Tre faktorer som gjør Ukraina bedre stilt enn Russland

Professor i militær strategi og operasjoner ved Forsvarets høgskole, Tormod Heier, sier til Dagbladet at han tror vintermånedene kan gi ukrainerne en fordel, med russisk kampvilje som synker i takt med temperaturen. Han påpeker at for russiske soldater, som allerede synes å være ganske demotiverte, vil vinteren gjøre alt tyngre.

– Vi vet ikke planene til Ukraina for vinteren. Det kan være russerne biter seg fast dersom ukrainerne ikke går på offensiven, og da vil de nok ikke bli utslitt, sier professor Heier til avisa.

Han tror at Ukraina, om de velger å utnytte framdriften fra høsten, kan klare å bryte seg gjennom de russiske forsvarslinjene før russerne klarer å bygge seg opp gjennom vinteren.

– Ukrainerne ser nok nå at russerne er mer sårbare enn man kanskje først hadde trodd, sier Heier, og trekker frem dette som en av tre faktorer som gjør Ukraina bedre stilt enn Russland i dag.

Samtidig, påpeker han til avisa, så har også ukrainerne lært veldig mye i løpet av de første 11 månedene med krig, og med kompetanse øker selvtilliten.

Den siste faktoren til at Heier mener Ukraina er bedre stilt inn i 2023 er Vestens leveranse av stadig mer avansert forsvarsmateriell.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.