Hjem Nyheter Undersøkelse: 1 av 4 har spurt venner og familie om økonomisk hjelp

Undersøkelse: 1 av 4 har spurt venner og familie om økonomisk hjelp

Langt flere enn før ser seg nødt til å be familie og venner om økonomisk hjelp.

Nær 1 av 4 har spurt venner og familie om hjelp til å få hverdagen til å gå rundt i år. Andelen er mer enn doblet siden koronakrisen. Det viser en undersøkelse Ipsos har gjort for Frelsesarmeen.

Da samme spørsmål ble stilt i november 2020 svarte 9 prosent det samme, mot hele 23 prosent i år.  

– Mange hadde utfordringer også under koronakrisen, da tusenvis ble permittert. Nå ser vi lavere arbeidsledighet, men en historisk høy og bratt kostnadsvekst på blant annet mat, drivstoff og bolig, sier kommunikasjonssjef Geir Smith-Solevåg i Frelsesarmeen.  

Kjerneinflasjonen slår stadige nye rekorder og den generelle prisveksten seneste året er på hele 7,5 prosent.  

– Undersøkelsen vår viser også at stadig flere av de som har bedt om hjelp fra familie og venner, har gjort det for første gang. 43 prosent svarte ja på dette i 2020 mot 54 prosent i år, sier Smith-Solevåg.  

Flere ber organisasjoner om hjelp  

Frelsesarmeen har flere steder i landet delt ut langt mer mat til trengende husholdninger enn tidligere. Enkelte steder har matkøene mangedoblet seg. Undersøkelsen fra Ipsos bekrefter samme trend. 

– 1 av 7 svarer at de har måttet be om økonomisk hjelp fra en offentlig eller ideell virksomhet i år og nær halvparten av disse har gjort det for første gang, sier Smith-Solevåg. 

I 2020 var det rett under 1 av 10 som svarte at de har måttet be om økonomisk hjelp fra en offentlig eller ideell virksomhet for å få hverdagen til å gå rundt. I 2022 svarer 14 prosent det samme, 48 prosent har bedt om hjelp for første gang.  

– Det ligger dypt i den norske folkesjela å skulle klare seg selv. Det gjør inntrykk på oss i Frelsesarmeen å daglig møte fortvilede folk i økonomisk krise, og i et omfang de selv ofte ikke engang har forestilt seg at de kunne havne i, sier Smith-Solevåg. 

Mindre penger på julegaver

Hele 31 prosent svarer at de i år blant annet vil bruke mindre penger på julegaver, og 20 prosent svarer at de vil bruke mindre penger på mat. 

Undersøkelsen viser at husholdninger med samlet inntekt under 500.000 kroner er de som også har spurt mest om hjelp fra familie, venner og organisasjoner og som også vil kutte mest i innkjøp av gaver og mat.  

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com