Forsiden Forskning Undersøkelse viser at energidrikke øker risikoen med slag opptil fem ganger

Undersøkelse viser at energidrikke øker risikoen med slag opptil fem ganger

Det er forsket mye på energidrikker og hvilken effekt de har på kroppen til den som drikker dem. Nå viser en engelsk undersøkelse at en som drikker større mengder energidrikker med høyt koffeininnhold sannsynligvis har inntil fem ganger så høy risiko for å bli utsatt for slag som en som ikke drikker energidrikk overhodet.

En av dem som har merket på kroppen hvilken effekt disse drikkene har er 52-årige Mark Horsman fra Brighton som i flere år var avhengig av energidrikker for å komme gjennom arbeidsdagen. Han kunne typisk drikke åtte kopper kaffe og tre bokser Red Bull om dagen, men en dag etter han drakk to bokser forholdsvis hurtig etter hverandre kunne han merke at hjertet begynte å slå kraftigere enn ellers.

«Jeg var fullstendig redselslagen. Hjertet mitt begynte å slå hurtigere, så hoppet det over et slag, for så å slå helt vilt,» forteller Mark Horsman til den engelske avisen Daily Mail.

Det antas at Mark kan være en av de personer som er genetisk overfølsomme for koffein, og eksperter advarer nå som det har vært flere tilfeller av irregulære hjerteslag som antas satt i forbindelse med høyt forbruk av energidrikk. I tilfellet til Mark vil det naturlig nok spille inn at han også drakk svært mye kaffe daglig.

Til tross for at svært mange merker symptomer på hjertearytmi etter inntak av energidrikker, er det mange som ikke merker noe som helst – og det er disse som er i risikogruppen, for hjertearytmi kan godt være symptomfri.

En eneste er nok

Et voksent menneske bør ikke innta mere enn 400 mg koffein pr. dag.
Et voksent menneske bør ikke innta mere enn 400 mg koffein pr. dag. Foto: Pixabay

Bare en energidrikk om dagen er nok til å utløse hjertearytmi. En anormal hjerterytme, som øker risikoen for slag med opptil fem ganger.

Mark Horsman har derfor valgt å slutte med energidrikker og kaffe da han merket hvilken effekt det hadde på ham, og nå oppfordrer han andre til å gjøre det samme.

LES OGSÅ
Forskere frykter at foreldres mobilbruk gir barna atferdsproblemer
LES OGSÅ
Forskere frykter at foreldres mobilbruk gir barna atferdsproblemer

«Jeg har det så mye bedre. Jeg visste ikke hva de gjorde med meg og helsen min før jeg sluttet. Jeg synes de burde forby dem. Jeg rører rett og slett ikke koffein lenger,» forteller Mark Horsman til Daily Mail.

Professor Nicholas Linker fra British Society of Cardilogists forteller at cirka 20 % av befolkningen er overfølsomme for koffein, og for dem kan en enkelt energidrikk om dagen være nok til at det kan gi dem hjertearytmi. Han forteller videre at det for de resterende 80% sannsynligvis ikke er skadelig med et par energidrikker om dagen.

I en tid hvor både energidrikker og kaffebarer er mer populære enn noensinne blir det også drukket stadig mer av begge deler. En sideeffekt av den oppkvikkende følelsen mange får ved dette er at det kan gi hjertebank, en sitrende følelse i kroppen og forhøyet blodtrykk, for å nevne noen.

Barn og ungdom bør derfor drikke maksimalt 2,5 mg koffein daglig, hvilket tilsvarer en liten energidrikk eller en liten kopp med kaffe.

Et voksent menneske bør ikke innta mere enn 400 mg koffein pr. dag, hvilket tilsvarer fire kopper kaffe, en stor energidrikk eller fire liter cola(!)

Enkelte land har innført aldersgrense på energidrikk, og diskuterer faktisk å forby dem helt – nettopp på grunn av de antas å være helsefarlige. Hva tror du? Er energidrikk så farlig at de bør forbys, eller er det overdreven frykt for noe harmløst? Legg gjerne igjen en kommentar og husk å dele artikkelen.

Dan Åsen Hansen
Dan har skrevet artikler for Sosialnytt siden 2017. Skribent med lang erfaring innenfor faget. Jobber også som pressefotograf.

Mest lest nå

Hunder slaktes for å bli festivalmat

Urovekkende bilder viser at hunder blir brent levende før en årlig hundekjøtt festival i Kina under feiringen av sommersolverv. Ifølge den britiske avisen Independent blir...

Alexander Rybak: «Jeg er konstant redd for å leve»

Alexander Rybak har hatt en del utfordringer med sykdom det siste året. Nå deler han en tekst på Instagram, som får fansen til å...

Fire barn syke etter å ha spist giftig plante. Advarer foreldre – likner på sukkererter

Barna var på SFO da de spiste av den meget giftige planten Gullregn. De syns planten liknet på sukkererter. Barna ble så dårlige at de...

Forskere frykter at foreldres mobilbruk gir barna atferdsproblemer

Flere helsesøstre har ropt varsku om foreldres mobilbruk. De mener at barn kan bli skadelidende av foreldres manglende tilstedeværelse. Nå henger forskere seg på. Amerikanske...

Nytt bilde av Elvis Presleys barnebarn får folk til å steile

Elvis datter, Lisa Marie Presley, skaper overskrifter etter at hun la ut et bilde av sine fire barn. Fansen blir helt lamslått over hvordan...