Hjem Nyheter Ung jente anmeldte klassekamerat for voldtekt. Må fortsette å gå i samme klasse på skolen

Ung jente anmeldte klassekamerat for voldtekt. Må fortsette å gå i samme klasse på skolen

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

En ung jente som ønsker å være anonym, har anmeldt en klassekamerat for å ha «fingret» henne, det vil si, innført sine fingre i hennes kjønnsorgan.

Hendelsen som skal ha skjedd et sted i midt-Sverige har nå vakt stor oppsikt i Sverige, ikke bare fordi de involverte er forholdsvis unge, men fordi gjerningsmannen, en ung gutt, får lov til å fortsette å gå i samme klasse som den fornærmede piken.

Rektor ved skolen forteller i et intervju med en lokalavis at skoleledelsen ikke tar stilling til skyldspørsmålet, men forholder seg til skoleloven i Sverige, som ikke tilsier at gutten hverken skal utvises eller overflyttes til en annen klasse. Det er den svenske avisen Expressen som melder dette.

Hendelsen skjedde da jenta var hjemme hos en av sine andre klassekamerater i forbindelse med en overnatting. Der skal hun ha lagt seg på en luftmadrass med en venninne for å sove, da en gutt i klassen la seg ned ved siden av henne.

– Jeg sov i midten, da jeg våknet av at han fingret meg, forteller hun til Expressen.

Hun fikk umiddelbart panikk, og visste ikke om hun skulle skrike eller late som om hun sov videre.

– Jeg tok vekk hånden hans og snudde meg. Da rørte han litt ved hoftene mine før han sluttet, forteller hun.

Noe senere vekket hun venninnen og de gikk utenfor sammen. Der fortalte hun hva som hadde skjedd, og venninnen kalte til seg gutten og fortalte ham at det ikke var greit det han hadde gjort, og at det var voldtekt. Da skal gutten ha begynt å gråte, og senere gått fra stedet.

Ikke grunnlag for videre sanksjoner 

Hendelsen som skal ha skjedd for litt over to uker siden ble politianmeldt, og gutten ble i første omgang utvist fra skolen i forbindelse med dette.

Nå har skolen imidlertid mottatt et brev fra det svenske Barne- og ungdomsnemnden, som har bestemt at gutten skal tilbake på skolen som normalt. De skriver blant annet i brevet at det ikke er grunnlag for videre sanksjoner mot gutten.

Foto: privat

Nå kommer han altså tilbake til skolen – og den samme klassen som piken han forgrep seg mot. Noe jenta tar svært tungt.

– Jeg orker ikke kjempe. Jeg vil virkelig ikke gå på noen annen skole. Dette er faktisk et problem. At offeret må bytte skole, mens overgriperen får bli, forteller hun.

Rektor, som også ønsker å være anonym, forteller at de ikke kan ta stilling til saken da det er noe som har skjedd på fritiden og er under politietterforskning. De forholder seg til skoleloven, og i følge den skal gutten tilbake til klassen igjen.

Mange engasjerer seg 

Nå pågår en aksjon på nettet hvor det kreves at gutten overflyttes, ikke bare til en annen klasse men til en annen skole, noe rektoren ser på med kritiske øyne, da det fryktes gutten vil bli forhåndsdømt i de sosiale medier og ikke i en domstol.

En representant for det lokale politiet sier i en uttalelse at de på grunn av hensynet til de involvertes unge alder ikke kan uttale seg i detalj om saken, men henviser til anklagemyndighetene i så henseende.

Uten å ta stilling til hverken hendelsesforløp eller skyldspørsmålet i akkurat denne saken, så er det dessverre alt for ofte slik at det er offeret i en sak som til sist blir nødt til å bytte enten arbeidsplass eller skole. Være seg mobbing eller andre overgrep.

Det bør ikke være slik at noe så grovt som et seksuelt overgrep ikke får konsekvenser for gjerningspersonen, men at det er offeret som må ta grep for å komme på avstand. Del artikkelen hvis du er enig.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com