Den 14. april 2025 vedtok Ungarns nasjonalforsamling en kontroversiell grunnlovsendring som definerer kjønn som enten mann eller kvinne ved fødsel.
Forbudet mot Pride-parader og andre offentlige LHBTQ+-arrangementer har vakt sterke reaksjoner både nasjonalt og internasjonalt.
Endringen ble fremmet av statsminister Viktor Orbáns regjeringsparti Fidesz og støttet av deres kristendemokratiske koalisjonspartner. Med 140 stemmer for og 21 mot ble endringen vedtatt med det nødvendige to tredels flertallet.
Den nye loven gir myndighetene rett til å bruke ansiktsgjenkjenningsteknologi for å identifisere deltakere på forbudte arrangementer, noe som kan føre til bøter på opptil 200 000 forinter (ca. 6000 kroner).
Regjeringen hevder at loven beskytter barns rett til «skikkelig fysisk, mental og moralsk utvikling» og at denne retten trumfer andre rettigheter, inkludert forsamlingsfriheten. Kritikere mener imidlertid at endringen er et angrep på ytrings- og forsamlingsfriheten, samt rettighetene til LHBTQ+-personer .
Opposisjonspartiet Momentum forsøkte å blokkere avstemningen ved å protestere utenfor parlamentet, men ble fjernet av politiet. Under avstemningen brukte opposisjonspolitikere lufttrompeter for å forstyrre prosessen, men loven ble likevel vedtatt .
Den nye grunnlovsendringen er den 15. siden 2011 og føyer seg inn i rekken av tiltak som har blitt kritisert for å undergrave demokratiske prinsipper i Ungarn. Menneskerettighetsorganisasjoner og EU-kommisjonen har uttrykt bekymring for utviklingen, og det er ventet at dette vil føre til ytterligere spenninger mellom Ungarn og EU .
Til tross for forbudet planlegger arrangørene av Budapest Pride å gjennomføre paraden 28. juni, og beskriver myndighetenes handlinger som «fascisme forkledd som barnevern» .