Hjem Nyheter Ungdomsskoleelever brukte karsefrø for å sjekke om stråling fra WiFi kan være skadelig

Ungdomsskoleelever brukte karsefrø for å sjekke om stråling fra WiFi kan være skadelig

I den tiden vi lever i er det enkelt å holde kontakt med nære og fjerne. Mobiltelefoner og datamaskiner gjør det så enkelt for oss å holde kontakten med dem som bor langt unna. Men til hvilken pris? Hvordan påvirker det helsen vår?

For noen år siden gjennomførte fem danske elever på ungdomsskolen et eksperiment for deres biologiklasse for å prøve å besvare det spørsmålet. Resultatet deres har siden blitt beundret av forskere over hele verden.

Bakgrunnen for elevenes eksperiment var at de alle sammen har kjent på at de ikke var så oppmerksom som de burde være på skolen. De lurte på om det kunne ha noe med den konstante strålingen vi blir utsatt for å gjøre.

Hvor farlig er egentlig strålingen vi daglig utsettes for?
Hvor farlig er egentlig strålingen vi daglig utsettes for?

«Alle har vi opplevd vanskeligheter med å konsentrere oss på skolen, og spesielt etter de nettene hvor vi har sovet med mobiltelefonen ved siden av hodet,» forklarer Lea Nielsen, en av studentene i forsøket, til nettstedet DR.

Oppsiktsvekkende eksperiment

Jentene bestemte seg for å gjennomføre et eksperiment for å se om Wi-Fi kunne være årsaken til deres problemer. De tok 400 karsefrø og la dem i 12 forskjellige beholdere. Alle beholderne ble oppbevart i samme rom, ved samme temperatur, med samme mengde vann. Seks av beholderne ble plassert ved siden av en Wi-Fi-router, som avgir den samme typen stråling som en vanlig mobiltelefon.

Etter 12 dager var resultatene mildt sagt oppsiktsvekkende.

Karsefrøene som ble holdt lengst unna Wi-Fi-ruteren vokste sunt og ble grønn.

Foto: Jentene bak eksperimentet

Og hva med frøene som var plantet nærmest routeren? Vel, det vokste definitivt ikke like bra.

Foto: Jentene bak eksperimentet

Disse frøene var stort sett døde eller muterte. De vokste ikke i det hele tatt.

«Det er virkelig skremmende at det var så stor forskjell, så vi var veldig sjokkert over resultatet», sier Lea.

Deres eksperiment konkluderer med at Wi-Fi-stråling kan eksponere kroppen din for elementer som sannsynligvis kan påvirke helsen.

«Ingen av oss sover med mobilen ved siden av sengen lenger. Enten er telefonen satt langt unna, eller den blir satt inn i et annet rom. Og datamaskinen er alltid av,» sier Lea.

Olle Johansson, en professor ved Karolinska Instituttet i Stockholm, sa til DR at han og hans team skal gjenta eksperimentet for å studere konklusjonene ytterligere. Han mener jentenes eksperiment er strålende.

Oppdatering: 

Etter at vi publiserte denne artikkelen er vi blitt gjort oppmerksom på at eksperimentet til jentene har en rekke mangler ved seg. Tjomlid har blant annet gjennomgått eksperimentet og skriver:

«Ærlig talt, mennesker. Hva er dette for noe? Vi har rundt 60 år med forskning publisert i minst 1300 fagfellevurderte studier som i all hovedsak ikke klarer å finne noen effekt på celler fra EM-stråling i det aktuelle frekvensområdet. Ingenting. Verdens helseorganisasjon (WHO) gikk gjennom 25 000 artikler om temaet publisert de siste 30 år uten å finne noe som tydet på at slik stråling kan ha en biologisk effekt. Skal et skoleforsøk velte dette? Tvilsomt.»

Eksperimentet til jentene er altså ikke valid hva forskning angår. Så får det være opp til hver enkelt hvor mye vekt man skal legge på et slikt skoleprosjekt. Vi synes uansett resultatet deres var oppsiktsvekkende. 

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com