Hjem Historier fra livet Fanget i 3096 dager: Natascha Kampusch forteller om hat og avstand etter hun slapp fri

Fanget i 3096 dager: Natascha Kampusch forteller om hat og avstand etter hun slapp fri

Natascha Kampusch – A Lifetime in Prison er en dokumentar om livet i fangenskap og det vanskelige møtet med en verden på den andre siden, hvor offerskyld overskygger frihet.

Mange husker nok den tragiske historien om den ti år gamle østerrikske jenta Natascha Kampusch, som tilbake i 1998 ble kidnappet på åpen gate.

De påfølgende 3096 dagene ble holdt fanget på fem kvadratmeter i en mørk kjeller, hvor hun ble sultet og misbrukt. I 2006 klarte Kampusch å unnslippe kidnapperen, som senere tok sitt eget liv.

I Viaplay-dokumentaren forteller østerrikeren Natascha Kampusch åpent om å leve 8 1/2 år i fangenskap etter at hun ble kidnappet som 10-åring.

Ikke minst forteller hun om sjokket hun fikk da hun som 18-åring kom seg løs, og en uforventet mottakelse fra et verdensomspennende publikum.

De siste 15 årene har hun måttet tåle skulende blikk og negative kommentarer. I den danskproduserte dokumentaren setter Kampusch fokus på blant annet victim blaming.

Selv om Kampusch rømte fra kjelleren, har hun sjeldent følt seg fri.

– Jeg forventet å komme ut i en verden av forståelse, men i stedet ble jeg møtt av hat og avstand. Det har vært veldig ubehagelig og jeg har ofte ikke hatt mulighet til å gå i gatene uten å bli konfrontert. Konspirasjonsteorier om at jeg selv har vært ansvarlig for kidnappingen min har fått leve, og det er noe som påvirker meg mye, har hun uttalt i en pressemelding fra Viaplay.

LES OGSÅ: Steve (35) ble kidnappet som liten – ble først klar over det i voksen alder da han oppdaget et bilde på nettet

Kampusch legger til at hun derfor er jeg glad for at hun i denne dokumentaren kan fortelle sin egen historie og på den måten sette søkelys på victim blaming.

– Jeg håper at jeg også kan hjelpe andre som blir utsatt for noe lignende til å møte en mer forståelsesfull presse og offentlighet enn det jeg har gjort, sier Natascha Kampusch.

Dokumentaren som strekker seg over tre episoder setter fokus på tiden etter fangenskapet, hvor Natascha Kampusch måtte takle det vanskelige møtet med presse og publikum samt kjempe for å få lov til å være seg selv.

De siste 15 årene har hun vært utsatt for mye hat og offerklandring – ikke bare fra østerrikere, men fra hele verden.

NENT Group som eier Viaplay sier at det at Kampusch har valgt å samarbeide med Viaplay og Heartland TV for å belyse denne viktige saken er av stor betydning for dem.

LES OGSÅ: Babyen ble kidnappet av falsk sykepleier på fødestuen for 55 år siden – Nå er han funnet

– Dokumentarer som føles ekte og nære er viktige for Viaplay. Mange av oss kjenner til den tragiske historien om Natascha Kampuschs kidnapping, men her ser vi hvordan hennes «frihet» har gitt en følelse av et annet fangenskap, sier innholdssjef i NENT Group, Filippa Wallestam.

Hun legger til at det ikke finnes noen bedre til å fortelle historien enn Natascha selv.

– Det er viktig at vi ikke glemmer å ta ofrenes side av historiene på alvor og debattere mistilliten ofre kan møte i samfunnet, slik at konspirasjonsteorier ikke får gro, sier Wallenstam.

  1. Elizabeth Fritzl

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com