in , ,

Unik kartlegging av vitner i Baneheia

Viggo Kristiansen

13. september 2000 ble Viggo Kristiansen pågrepet for drapene på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10). Siden har han sittet i fengsel. I februar kom sjokknyheten om at saken gjenåpnes. Kristiansen ble løslatt 1. juni i år. 

Tidligere i høst sa Viggo Kristiansens advokat Arvid Sjødin tror etterforskningen av Baneheia-drapene fra 2000 kan nærme seg slutten. Både Kristiansen og hans tidligere venn Jan Helge Andersen, som har kommet med tilståelse som er det som har felt Viggo Kristiansen i denne saken, har vært inne til avhør.


Påtalemyndigheten skal nå ta stilling til om Kristiansens sak skal prøves for retten på nytt.

Les også: Viggo Kristiansens bror om gjenåpning: – Føler med de etterlatte

Produksjonsselskapet Monster har samtidig produsert true crime-serien «Baneheia – kampen om sannheten» for Discovery+ og TVNorge. 

I to nye episoder av serien har dokumentarteamet for første gang kartlagt alle bevegelser rundt drapstidspunktet, og mener å ha funnet et tidsvindu på noen få minutter hvor Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen har forlatt badebrygga usett.

– Vi har gjort et omfattende kartleggingsarbeid der vi har plottet bevegelsene til alle vitnene som var i Baneheia om kvelden den 19. mai 2000, og kryssjekket observasjonene mot hverandre. På denne måten har vi funnet en tidsluke på fire minutter hvor jentene kunne ha lagt ut på hjemveien usett. Vi utforsker hva dette vil si for vurderingen av mobiltrafikken til Viggo Kristiansen, andre objektive funn i saken og forklaringene til Jan Helge Andersen, forteller produsent Kelly Lillesund.

LIK SOSIALNYTT PÅ FACEBOOK

Les også: Fedrene i Baneheia-saken: – Han har drept våre barn

De to nye episodene på strømmetjenesten discovery+ tar for seg selve gjenopptakelsen av saken, og går nærmere inn på de ulike momentene flertallet av kommisjonen vektla da de valgte å gjenoppta saken.

Innpass hos Kristiansen-familien

I de nye episodene får dokumentarteamet en ny og oppsiktsvekkende ekspertvurdering av DNA-analysen som var en viktig brikke i dommen mot Kristiansen, og for første gang forteller også en norsk politioverbetjent sin historie om hvorfor hun varslet Gjenopptakelseskommisjonen etter å ha analysert mobilbevisene.

Les også: Baneheiasaken blir gjenopptatt

Som det eneste mediet i Norge får dokumentarteamet også være til stede hos Kristiansen-familien når de får vite at saken skal behandles på nytt og at Viggo Kristiansen blir løslatt.

– Det er fascinerende at det, selv etter over tjue år med massiv pressedekning, er mulig å komme fram med nye perspektiver og kunnskap gjennom god journalistikk. Avgjørelsen til flertallet i kommisjonen viser viktigheten av at pressen fortsetter å stille spørsmål. Formålet med disse to episodene er å gi publikum et innblikk i hvordan selve gjenopptakelsen begrunnes. Samtidig har redaksjonen gravd videre i bevisene det nå hersker tvil rundt. Vi ønsker å bedre forstå hva denne tvilen bunner i, sier Espen Skoland, ansvarlig redaktør i TVNorge og operativ leder i Discovery Norge.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Prinsesse Märtha innrømmer – har tvunget barna sine til én ting

Arbeidsgiveren jubler over TikTok-Rob