Hjem Forskning Forskning gir unik ny innsikt i Nær-døden-opplevelser – Hva skjer med hjernen når vi dør?

Forskning gir unik ny innsikt i Nær-døden-opplevelser – Hva skjer med hjernen når vi dør?

av Anne C. Olsen

Hva som skjer etter vi dør er en gåte mange er nysgjerrige på men ingen ønsker å få svaret på. Noen som har vært døde og blitt vekket til live igjen, forteller utrolige historier, men andre igjen sier de bare var borte og ikke hadde noen opplevelser.

Vi har tidligere skrevet om Scott Drummond som var død i 20 minutter. Det han delte har en rekke likhetstrekk med andre nær døden-historier.  

Drummond skulle gjennom en rutineoperasjon etter en skiulykke da det gikk galt. Han forteller at han putselig svevet over kroppen sin og så operasjonen fra et fugleperspektiv. 

Han forteller videre at han ikke var alene. Han hadde noen der sammen med seg. 

– Selv om jeg aldri så personen ved siden av meg, så var vi side om side som om jeg kjente denne personen. Og all kommunikasjon gikk gjennom bevisstheten. Vi snakket ikke. Jeg kunne høre alt legen sa, men jeg kunne ikke høre hva personen ved min side sa, forteller Drummond. 

Mens han svevet over operasjonssalen sammen med denne personen ble han fortalt gjennom bevisstheten sin at det var på tide å gå. Han fikk beskjed om å ikke se seg tilbake igjen. 

– Deretter sto jeg plutselig på et jorde, forteller han videre. Personen var fortsatt ved hans side, men Drummond kunne ikke se vedkommende. Han kunne derimot se noen uvanlige trær og en vakker eng med ville blomster i svært levende farger og  høyt gress. Drummond beskriver det som svært vakkert. 

Her forlater følgesvennen han.

– Og det var så fredfylt. Jeg kunne se uendelig langt til høyre og venstre, men jeg hadde ikke lov å se meg tilbake. Foran meg var det som så ut som en stor hvit sky, og plutselig så jeg en film av livet mitt i bevisstheten min. 

Mange som har delt nær døden-opplevelser kan fortelle lignende historier som det Drummond delte. Samtidig er det andre igjen som blir gjenopplivet og ikke har opplevd noe som helst.

Nå har tilfeldighetene sørget for at en ny brikke i dette mysteriet er på plass. Da en 87 år gammel mann skulle EEG-scanne hjernen, fikk han helt uventet et hjerteinfarkt som kostet ham livet. Dermed scannet også legene hans siste hjerneaktivitet. Mannens helt uventede hjerteinfarkt førte til at forskere for første gang har hatt tilgang til å studere hjerneaktiviteten til et menneske som dør.

Hva skjer egentlig med hjernen når vi død? Foto: Canva

Nyhetsbloggen Frontiers in Science skriver nå at aktiviteten til en døende menneskehjerne og de rytmiske hjernebølgemønstrene rundt dødstidspunktet ligner på det som oppstår under drømming, minnegjenkalling og meditasjon.

Studien publisert i Frontiers in Aging Neuroscience sier hjernen kan se ut til å ha en mulig organisatorisk rolle når vi dør – og studien antyder at dette kan være forklaringen på de veldig livaktige nær-døden-opplevelsene mange som har blitt gjenopplivet kan fortelle om.

Flere som har opplevd slike nær-døden-opplevelser forteller at de gjenopplever hele livet i løpet av sekunder. Hva som skjer i hjernen under disse opplevelsene og etter døden er spørsmål som har forundret nevrovitenskapen i flere århundrer.

Studien mener nå at mye tyder på at hjernen din forbli aktiv og koordinert under og selv etter overgangen til døden. Det kan rett og slett se ut til at den er «programmert» til å orkestrere hele dødsopplevelsen.

Nevrokirurg Ajmal Zemmar ved University of Louisville har studert 900 sekunder med hjerneaktivitet rundt dødstidspunktet, og fokuserte spesielt på hva som skjedde i løpet av de 30 sekundene før og etter at hjertet sluttet å slå.

– Like før og etter at hjertet stanset, så vi endringer i et spesifikt bånd av hjernebølger, såkalte gammaoscillasjoner. Men vi så også endringer i andre hjernebølger som delta, theta, alfa og betao, sier han om funnene.

Hjernebølger er mønstre av rytmisk hjerneaktivitet som normalt er tilstede i levende hjerner. De forskjellige bølgetypene er involvert i høykognitive funksjoner, som konsentrasjon, drømming, meditasjon, minneinnhenting, informasjonsbehandling og bevisst persepsjon.

– Gjennom å generere svingninger involvert i minneinnhenting, kan hjernen spille en siste tilbakekalling av viktige livshendelser rett før vi dør, lik de som er rapportert i nær-døden-opplevelser. Disse funnene utfordrer vår forståelse av nøyaktig når livet slutter og genererer viktige påfølgende spørsmål, for eksempel de som er knyttet til tidspunktet for organdonasjon, sier Zemmar.

Mens denne studien er den første i sitt slag som måler levende hjerneaktivitet under den menneskelige dødsprosessen, har lignende endringer i gamma-bølger tidligere blitt observert hos rotter i kontrollerte laboratoriemiljøer. Dette betyr at det er mulig at hjernen under døden organiserer og utfører en biologisk respons som finnes på tvers av arter.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.