Hjem Nyheter USA i sjokk: Kjøttetende dop forvandler folk til «zombier»

USA i sjokk: Kjøttetende dop forvandler folk til «zombier»

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

TV-bilder av folk som ruser seg på zombie-dopet «tranq» skremmer amerikanerne. Helsemyndighetene advarer mot at mixen som kalles tranq gjør «den dødeligste narkotrusselen landet noen gang har stått overfor» enda dødeligere.  

Tranq er en blanding av fentanyl og xylazine. Fentanyl er et sterktvirkende, syntetisk opioid, som benyttes i smertebehandling, og xylazine er et medikament som brukes til sedasjon, anestesi, muskelavslapning og smertelindring hos dyr som hester, storfe og andre ikke-menneskelige pattedyr.

– Xylazin utgjør den dødeligste narkotikatrusselen vårt land noen gang har stått overfor, fentanyl, enda dødeligere, sier amerikanske Drug Enforcement Administration (DEA) i en pressemelding. DEA er en etat med oppgave å bekjempe all form for ulovlig håndtering av rusmidler og legemidler.

DEA opplyser at de har beslaglagt xylazin- og fentanylblandinger i 48 av 50 stater. Medikamentblandingen forbindes med høy risiko for overdoser, og siden xylazin ikke er et opioid, reverserer ikke nalokson som normalt brukes i overdosetilfeller effekten av rusmiddelet.

Bruken av medikamentblandinger som inneholder xylazin kan også føre til at man utvikler alvorlige sår og nekrose, som er forråtnelse av menneskelig vev. Amputasjon kan hjelpe. Derav navnet «zombiedop».

Det er frivillige som behandler de rusavhengige som skades av dette grusomme rusmiddelet. Ifølge en tv-reportasje på Sky News (se video) har ikke leger og sykehus noen protokoller for å ta seg av dette.

Sky News forteller at en person dør av en overdose av narkotika hvert femte minutt i Amerika. Mer enn 70 000 mennesker i året blir allerede drept av opioidet Fentanyl.

Tranq selges på gata for bare noen få dollar per dose.

Sam (28) forteller Sky at han har vært rusmisbruker siden han var 14. I løpet av de siste fem månedene har foreldrene sendt han på rehab syv ganger. Men han har ikke klart å kutte tranq.

– Folk her er som et skall. De lever livet sitt to minutter av gangen fordi det er alt som betyr noe, sier Sam om det ekstremt vanedannende narkotiske stoffet.

Fra august 2021 til august 2022 døde 107 735 amerikanere av narkotikaforgiftninger. I 66 prosent av dødsfallene var syntetiske opioider som fentanyl involvert. Med xylazin blandet inn, blir cocktailen enda dødeligere. Ifølge New York Times ble det funnet xylazin i mer enn 90 prosent av beslaglagte rusmidler i Philadelphia.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com