Hjem Nyheter USA: Rekordstore skogbranner truer hundrevis av tettsteder

USA: Rekordstore skogbranner truer hundrevis av tettsteder

Skogbrannsesongen er i full sving i Statene, og det ser ikke bra ut. Store deler av den amerikanske vestkysten står i full fyr, og hundrevis av tettsteder og en rekke storbyer står i fare. Omtrent hundre ukontrollerte skogbranner har tatt minst syv liv, tvangsflyttet tusenvis av mennesker, og ødelagt småbyer.

California, Oregon og Washington er delstatene som er blitt rammet hardest av skogbranner. Ni andre stater rapporterer også om mindre skogbranner.

Ifølge National Interagency Fire Center, er det rapportert om 96 store branner. Brannene har herjet gjennom et areal på omtrent 13,400 km2 per i dag.

Guvernøren i Oregon sa på torsdag at skogbrannene kan medføre «det største tapet av liv og eiendom» i delstatens historie, skriver BBC.

I delstaten har vinden ført til at småbyer og tettsteder har nærmest brent til grunn. Hundrevis av hjem er ødelagt, og det er svært lite brannvesenet kan gjøre for å hindre spredningen av brannen når vinden er så kraftig.

California, som også opplever en forferdelig og langvarig tørke, har blitt rammet av cirka 30 store skogbranner, inkludert tre rekordstore skogbranner.

Sheriffen i Butte Country, nordøst for San Francisco, sa at to døde personer ble funnet dø, og en tredje i nærheten.

En av de tre var en motorist som prøvde å flykte fra «The Bear Fire», sa politiet til lokalavisen. The Bear Fire har svidd av mer enn 807 km2 siden den startet i midten av august.

Hvorfor er brannene så ekstrem?

Det er flere årsaker for at brannene har vært så ekstrem i år. Først og fremst kan det forklares på bakgrunn av det tørre og glovarme klimaet på vestkysten, spesielt i Oregon og California.

Rekordvarme temperaturer fører naturligvis til at trær, busker, og gress blir tørt, og dersom buskvekst eller gress påtennes, vil dette medføre en kjapp spredning av brannen.

De fleste av oss forstår at dette er et resultat av at menneskers utslipp av Co2, som da har ført til klimaendringene og de katastrofale hendelsene vi observerer på steder med varmt klima, som i California og Oregon. Vi så det for ikke så veldig lenge siden i Australia, og dessverre vil vi igjen se lignende tilstander ved årsskiftet.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com