torsdag, juli 2, 2020

USA-valget i 2020: hva skjer?

Mest lest nå

Det amerikanske presidentvalget vil finne sted 3. november, 2020. Flere kandidater ønsker å utfordre sittende president Donald Trump, deriblant Joe Biden, Bernie Sanders, Elizabeth Warren og Kamala Devi Harris. Presidenten selv sier han ønsker å stille til gjenvalg. Før selve valget, vil det finne sted et primærvalg, der hver stat velger hvert parti sin kandidat som skal stille til presidentvalget – dette skjer i første halvdel av 2020. Tidligere presidentkandidat og førstedame Hillary Clinton, sier hun ikke kommer til å stille til valg i 2020 men at hun kommer til å fortsette å jobbe for det hun tror på.

I følge en nylig måling fra Politico, tror 56 % at Donald Trump kommer til å bli gjenvalgt som president i USA. Målingen viser også at et flertall er villige til å bruke stemmeretten ved neste valg. Hvis man ser på betting-selskaper, så ser man at Demokratene har 1.83 i odds for å vinne valget, Republikanerne har 2.10 i odds, mens Uavhengig har 67.00. Ser man på presidentkandidater; så har president Donald Trump 2.40 i odds for å vinne valget, Elizabeth Warren har 6.00 i odds, og Joe Biden har 8.00 i odds.


Flere målinger viser at demokratenes Joe Biden, er det sterkeste kortet for å slå Trump og 68 % tror at Biden kan slå ham. På andre plass av demokratenes favoritter, finner vi Elizabeth Warren, og på tredje plass Bernie Sanders. En annen måling viser at demokratene gjør det bra nasjonalt, mens i store og viktige stater har Trump flertall. Dette kan bety at vi kan få det samme resultatet som ved forrige valg, det vil si at Trump kan få mange færre stemmer enn motstanderen, men likevel bli president.

Interessante fakta

En interessant kandidat som har meldt seg som presidentkandidat er Michael Bloomberg, som kan bli en konkurrent til Donald Trump. Bloomberg er tidligere borgermester i New York og er en sentrumsmann i politikken. I tillegg er han miljøforkjemper og filantrop, og støtter en strengere våpenlovgivning. Michael Bloomberg og Donald Trump kjenner hverandre fra New York, og Bloomberg sier at Trump er en morsom fyr å se fotballkamp sammen med, men at han ikke evner å være USAs president.

På Facebook har man merket tendenser til at andre land prøver å påvirke valget i USA. Facebook sier at de har merket innblanding fra Russland og Iran, og at disse landene ønsker å manipulere valget. Videre sier Facebook at de har slettet falske kontoer og at de har laget et sikkerhetssystem for politisk eksponerte personer; som fører kontroll med hacking.

USA før valget

I følge medier er USA mer splittet før valget. Motsetningene blir sterkere men dette har også pågått i en tiårs periode før Donald Trump ble president. Politiske saker som har vært avgjørende er innvandring, skattelette, og helsetilbud. Eksperter mener det kan bli en kamp om sentrumsvelgerne på grunn av denne polarisering mellom høyre og venstre. President Trump sier at valget handler om demokratiets overlevelse. Interessen for valget blant amerikanerne er stor, og mange tror at «økonomi» kan bli et viktig tema under valget.

130,080FansLik
1,408FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter