Hjem Helse Utbruddet øker i omfang: FHI melder om flere smittede

Utbruddet øker i omfang: FHI melder om flere smittede

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Mandag slo Folkehelseinstituttet (FHI) alarm om et nasjonalt utbrudd forårsaket av mage-tarmbakterien Salmonella Agona. Nå er flere smittet

Denne uken ble det kjent at 31 personer fikk påvist salmonella-smitte i november 2022. Nå er det registrert flere smittede.

Så langt er det påvist smitte hos 42 personer bosatt i flere fylker, med en topp i midten av november. Smittekilden er foreløpig ukjent. Dette sier FHI onsdag.

FHI fortsetter utbruddsetterforskningen i samarbeid med lokale kommuneoverleger, Mattilsynet og Veterinærinstituttet. 

– Utbruddsetterforskning tar tid og er krevende. Dessverre klarer vi ikke alltid å finne smittekilden. Det er fortsatt tidlig i etterforskningen, så alle muligheter holdes åpne og mye arbeid gjenstår. Vi følger situasjonen nøye, sier seniorrådgiver i FHI Heidi Lange.

– Selv om det er et hopp fra 31 til 42 smittede personer i rapporteringen fra mandag 28. november, betyr det ikke at de 11 sist rapporterte personene i utbruddet er smittet nylig. Det er et etterslep i rapporteringen. Alle de 42 smittede har fått påvist smitte i perioden 7.­– 25. november, med en topp 15.–16. november, sier Lange.

De smittede er i alderen 1–88 år, median alder er 36 år og 19 av dem er kvinner. Det er påvist bakterier med lik genetisk profil hos 29 av 42 smittede. For de resterende 13 er sekvenseringsresultatene (resultater fra undersøkelser i laboratorium) foreløpig ikke klare. 

Flest smittet i Vestland og Viken

Personene er bosatt i Vestland (13), Viken (12), Telemark og Vestfold (7), Innlandet (3), Trøndelag (2), Troms og Finnmark (1), Møre og Romsdal (1) og Oslo (3). Det er ikke rapportert inn smittede fra nye fylker siden mandag 28. november.

17 av de smittede har vært innlagt på sykehus med salmonellose. Typiske symptomer på salmonellose er diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og eventuelt feber. Salmonellabakterier smitter hovedsakelig gjennom mat. 

–  Salmonella Agona er en sjelden serovariant av Salmonella i Norge og resten av Europa, så kun basert på serovariant og at prøvene er tatt i november antar vi med stor sikkerhet at de smittede tilhører utbruddet, sier seniorrådgiver ved FHI Heidi Lange.

Hun sier videre at antall personer innlagt på sykehus i dette utbruddet er høyt, men at FHI ikke har indikasjoner på at denne salmonellavarianten gir mer alvorlig sykdom enn andre salmonellavarianter.

– Dette er sannsynligvis heller et utrykk for at det er personene som blir innlagt på sykehus som blir oppdaget, og at de med mildere infeksjon ikke oppsøker lege, sier Lange.

Hun legger til at salmonellainfeksjon vanligvis går over av seg selv uten behandling.

Jakter på smittekilden

Det er foreløpig uvisst hva som er smittekilden, men det er vanlig at mage-tarmbakterier smitter gjennom matvarer.

FHI samarbeider med kommunehelsetjenesten, de mikrobiologiske laboratoriene, Mattilsynet og Veterinærinstituttet for å kartlegge om de smittede kan ha en felles smittekilde.

– Personene som har fått påvist bakterien er bosatt i 8 fylker. Det er derfor sannsynlig at de er smittet gjennom en matvare som er distribuert over hele landet. De blir nå intervjuet for å kartlegge om de kan ha en felles smittekilde, sier Lange.

– Det er for tidlig å si om dette er et avgrenset utbrudd eller om det vil øke i omfang, legger hun til.

Salmonella Agona er tidligere påvist i Norge, men da kun som enkelttilfeller og gjerne relatert til utenlandssmitte.

Om salmonellose

Salmonellose forårsakes av infeksjon med bakterien Salmonella. Smitteutbrudd med salmonella er sjelden i Norge.

Forekomsten av Salmonella er mye lavere blant norske husdyr og norskproduserte næringsmidler enn i de fleste andre europeiske land. Importerte matvarer fra land der Salmonella er mer vanlig utgjør likevel en viss smitterisiko.

Oftest er smittekildene kjøttprodukter, særlig svin- og fjørfekjøtt, men også egg, eggprodukter, melkeprodukter som er upasteuriserte eller melkepulver, skalldyr, forurensede grønnsaker og krydder. I tillegg kan det skje smitteoverføring gjennom ikke-desinfisert drikkevann.

Smitteoverføring kan også skje fra husdyr, inkludert kjæledyr som hund, katt, fugler og reptiler. I Norge er det dessuten påvist smittetilfelle fra ville dyr, som fugler og pinnsvin.

I tillegg skilles Salmonella ut i avføringen hos smittede personer og kan derfor også smitte fra person til person gjennom dårlig håndhygiene.

Forebyggende tiltak

Gjennomsteking og gjennomkoking av mat er et viktig forebyggende tiltak. Salmonella tåler ikke slik oppvarming.

God håndhygiene etter toalettbesøk og før matlaging og måltid er generelt et viktig råd for å forebygge infeksjoner som kan gi diaré.

I tillegg er det viktig å unngå å forurense matvarer som ikke varmebehandles (f.eks. salater) med matvarer som skal varmebehandles.

Skyll, vask og om mulig tørk frukt og grønnsaker som ikke skal varmebehandles før du spiser dem. Har du diaré, bør du unngå å lage mat til andre.

Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com