søndag, november 28, 2021

Utenlandske arbeidere fikk ikke komme – Livsverket til eplehagebyggeren Frank (68) ble slått konkurs

Mest lest nå

Entreprenørselskapet Foka Entreprenør i Lørenskog ble offer for innreisestopp under pandemien.

I 2018 og 2019 hadde Foka Entreprenør et overskudd på 1,3 og 0,8 millioner kroner. Det er ikke verdens største selskap, men en av de mange eplehageutbyggerne i Norge.

I 2020 tapte selskapet 3,7 millioner kroner. De utenlandske arbeiderne fikk ikke innreise. Fredag ble det åpnet konkurs mot selskapet som fra det ble startet i 2009 drev med virksomhet relatert til trafikksikring og infrastrukturløsninger, deriblant bygging og vedlikehold av bruer og tunneler, samt montering av trafikkrekkverk og støyskjermer.


Etter hva vi har fått opplyst, skyldes dette primært at det har vært en del utenlandske arbeidere som har vært i utlandet og som ikke har kunnet komme tilbake på grunn av pandemien. Selskapet har levd på oppsparte midler og egenkapital i 2020, men situasjonen var naturligvis vanskelig med dette utgangspunktet, sier advokat Andreas Engen Nilsen i Advokatfirmaet Nicolaisen & Co ANS til Romerikes Blad. Nilsen er utnevnt som bobestyrer for entreprenørselskapet.

Grensene har i perioder vært temmelig stengte, og det er en kjent sak, som E24 skriver om, at det ikke har vært videre enkelt for utenlandsk arbeidskraft å ta seg til Norge. Byggebransjen har vært tungt avhengige av øst-europeisk arbeidskraft. Selv en stor aktør som Peab har i perioder vært hardt rammet, og hatt omtrent ti prosent av arbeidsstyrken sin utilgjengelig. Og det var fordi de har mange svensker ansatt.

Den vesle aktøren på Lørenskog sier det rett ut:

– Det var koronaen som tok oss. Jeg kjenner meg igjen i det bostyrer sier om utenlandske arbeidere som ikke fikk komme tilbake. Så mye mer er det ikke å si, sier Styreleder Frank Jørgen Opgård (68) i Foka Entreprenør til Romerikes Blad.

Han er ellers ikke så ivrig etter å snakke med avisen etter at livsverket hans er blitt avsluttet av pandemien.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

Følg oss på sosiale medier

134,582FansLik
1,600FølgereFølg
233FølgereFølg
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter