in

Utførte livreddende hjernekirurgi på foster som ennå var i mors liv

Fremskrittene innen legevitenskapen slutter ikke å forbløffe. Nylig reddet hjernekirurger livet til et foster som led av en dødelig genetisk sykdom – mens fosteret ennå lå i mors liv.

Med hjernekirurgi i særklasse klarte legene ved Boston Children’s Hospital og Massachusetts General Hospital å redde en ufødt baby fra den visse død.

Dette er den første gangen det har blitt utført hjernekirurgi mens barnet fortsatt ligger i livmoren, rapporterer Daily Mail som omtaler den imponerende bragden.


Det var et team på ti som var involvert i den inntil da ikke utprøvde operasjonen, som innebar å gå inn i livmoren, deretter inn i fosterets hodeskalle og så operere den utviklende hjernen.

Babyen ble diagnostisert med Vena Galeni malformasjon ved 30 uker. Barn født med denne tilstanden har 30 prosent sjanse for å dø før de fyller 11 år.

Tilstanden, som rammer én av 60 000 babyer, oppstår når arterier i hjernen drenerer blod direkte inn i venene i stedet for i kapillærårene. Dette oversvømmer hjertet med blod og kan føre til farlig høyt blodtrykk.

Operasjonen på den lille babyen ble utført ved at de gikk inn i den gravide kvinnens mage og bruke ultralyd for å identifisere arterien og derfra kunne operere fosteret.

To dager etter hjernekirurgenen hadde gjort den banebrytende operasjonen, fødte kvinnen en frisk liten gutt. Han hadde ingen misdannelser.

Nå håper legene og helsemyndighetene at de gjennom erfaringen som de har gjort seg i dette tilfellet, kan tilby en behandling for denne sjeldne tilstanden.

Operasjonen ble også omtalt i en casestudie som er publisert i American Heart Associations tidsskrift «Stroke».

Darren Orbach, som er en av kirurgene som deltok under operasjonen, sier at denne tilnæringen potensielt kan være et paradigmeskifte i behandlingen av Vena Galeni malformasjon.

– Vi reparerte misdannelsen før fødselen og fikk avverget hjertesvikten før den oppstår, i stedet for å prøve å reversere den etter fødselen, sier legen.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Da kattepasser kom på sykehus ble katten avlivet uten at eier fikk beskjed

Fredrik (23) er Norges hyggeligste kassamann