Rwanda har begjært en mann utlevert fra Norge. De ønsker å stille ham for retten i Rwanda for å ha begått et drap under folkemordet der i 1994. Nå har Oslo tingrett besluttet at mannen kan utleveres.
Kripos pågrep mannen i oktober 2022. Siden han ble pågrepet har Kripos gjort en rekke undersøkelser for å avklare om vilkårene for utlevering er oppfylt.
Det ble gjennomført rettsmøte i saken 4. – 6. september 2023. Oslo tingrett konkluderte 19. september med at utlevering lovlig kan skje. Avgjørelsen kan ankes.
— Vi noterer at tingretten deler Kripos sin vurdering om at vilkårene for utlevering er oppfylt, sier Thea Elise Kjæraas, politiadvokat i Kripos.
I utleveringssaker avgjør domstolen om utlevering lovlig kan skje. Dersom domstolen har konkludert med at vilkårene for utlevering er oppfylt, er det opp til Justis- og beredskapsdepartementet å avgjøre om utlevering skal skje.
Rundt 800.000 mennesker ble ifølge FN drept under folkemordet i Rwanda i 1994, som følge av hatefulle ytringer og propaganda mellom de to største etniske gruppene i landet. Denne propagandaen oppmuntret ekstremister blant hutuene til å drepe sine tutsinaboer med kaldt blod.
Massedrapene begynte 6. april og varte ifølge Store norske leksikon i 100 dager til midten av juni 1994.
Folkemordet var et resultat av årelange motsetninger mellom folkegruppene. Folkemordet ble planlagt av medlemmer av den hutudominerte regjeringshæren, det nasjonale politiet, presidentens livgarde, høytstående forretningsfolk og ekstremistiske hutu-militser. Mange som gjennomførte massakrene var imidlertid vanlige folk som drepte sine naboer, venner og bekjente i lokalsamfunnet.
Under folkemordet ble mellom 800 000 og én million tutsier drept. Om lag 10 prosent av landets befolkning ble drept. Ifølge NRK deltok opp mot 200 000 personer i folkemordet. I tillegg ble opptil 500 000 kvinner utsatt for seksualisert vold.