søndag, februar 28, 2021

Norsk studie utvikler ny behandling for livmorkreft

Mest lest nå

En ny norsk studie viser at ny teknologi kan gi mer skreddersydd og skånsom behandling av livmorkreft.

Livmorkreft er den vanligste formen for gynekologisk kreft i vestlige land, og forekomsten er økende. I 2019 fikk 828 norske kvinner denne kreftformen, skriver VG.

Ved Haukeland universitetssykehus i Bergen har det de siste årene blitt utviklet nye avanserte metoder for å analysere svulstens bildeegenskaper før pasientene blir operert. Og forskerne som står bak metoden har nå nylig publisert en studie innenfor dette feltet i det anerkjente tidsskriftet Scientific Reports.


– Vi ønsket å undersøke om man ved hjelp av kunstig intelligens kan lære datamaskiner å gjenkjenne og måle størrelsen på svulster i livmoren automatisk, sier Ingfrid Haldorsen til VG.

Haldorsen er professor i radiologi og leder for Mohn Visualiseringssenter ved Radiologisk avdeling på Haukeland universitetssykehus. Hun har ledet studien sammen med førsteforfatter Erlend Hodneland.

Hovedfunnene i studien er at datamaskiner kan lære å tegne rundt kreftsvulsten i livmoren like nøyaktig som det eksperter i radiologi kan. Det åpner for en automatisert analyse, og kan på sikt føre til mer skreddersydd behandling.

Med ny informasjon før behandling ser Haldorsen for seg at lavrisikopasienter vil kunne tilbys mer skånsom behandling, mens pasienter som er ekstra utsatt for tilbakefall tilbys mer omfattende behandling.

To tredeler av pasientene har lav risiko for tilbakefall. Disse vil for eksempel kunne tilbys robotkirurgi og kikkhullsoperasjoner, i stedet for åpne operasjoner .

For 30 år siden overlevde rundt 75 prosent av pasientene livmorkreft. I dag er det over 85 prosent av pasientene som blir varig kreftfrie, og stadig flere av dem som overlever får et bedre liv og mindre senskader.– Vi tror at denne nye teknologien på sikt kan redde liv og føre til mindre bivirkninger hos lavrisikopasienter, sier Haldorsen til VG.

LES OGSÅ: Linus (24) mistet livet av kreft – hans siste ord rører tusener

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter