søndag, juni 13, 2021

Vaksineforsker frykter konsekvensene ved frivillig vaksinering

Mest lest nå

Vaksineforsker Gunnveig Grødeland er bekymret for konsekvensene av frivillig vaksinering med vaksinene AstraZeneca og Janssen.

Mandag formiddag la ekspertutvalget til helse- omsorgsminister Bent Høie (H) frem sin anbefaling om AstraZeneca og Janssen-vaksinene. Utvalget var delt i spørsmålet om det bør åpnes opp for at folk frivillig kan ta disse vaksinene.

Grødeland som er vaksineforsker ved Universitetet i Oslo anbefaler ikke å la seg vaksinere frivillig.


– La meg være helt klar. Jeg håper de aller fleste vil benytte det ordinære vaksineprogrammet, sier hun til TV2.

Hun forteller videre at hun frykter konsekvensene dersom det innføres en frivillig vaksinering med de omstridte vaksinene:

– Frykten er at en del yngre velger å ta dem for å kunne bevege seg friere og å kunne reise nå som det nærmer seg sommer. Jeg er ikke villig til å utsette denne gruppen for risiko på den måten. Man vet ikke hvem som blir syke av disse vaksinene, og de alvorlige konsekvensene det kan gi er ikke en risiko man bør utsette friske enkeltindivider for, sier hun til TV2.

Grundig diskusjon

Helseminister Bent Høie synes det er viktig å ta en grundig diskusjon om det er mulig å tilby vaksinen frivillig.

– De aller fleste andre land bruker denne vaksinen og det er mange som ønsker å ta den i Norge. Utvalget har kommet med en delt utstilling som regjeringen må vurdere, sier han til TV 2.

Bør tilbys i svært begrenset omfang

Helserettekspert Anne Kjersti Befring ved Universitetet i Oslo er en del av utvalget. Hun mener at vaksinene bør tilbys i svært begrenset omfang:

– Dersom vaksinen settes på på friske, unge mennesker, er risikoen for å få dø av vaksinen større enn risikoen for å dø med covid-19. For det andre, er det vanskelig å forutse hvem som får alvorlig bivirkninger. For det tredje, hvis du får alvorlig bivirkninger, så vet vi ikke hvordan det skal behandles, sier hun.

Flertallet utvalget vil anbefale et alternativt tilbud til personer som er alvorlig deprimerte etter isolasjon eller som er har sterkt redsel for smitte. Disse personene kan ha høyere risiko for alvorlige helseproblemer enn ved en vaksinasjon.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter