in

Valg av begravelsesbyrå | Tips | Slik går du frem

begravelse

Hvordan velge riktig begravelsesbyrå?

Dersom du har opplevd å miste noen, er du kanskje rammet av sjokk, sorg og uvirkelighetsfølelse. For mange er det en tung tid, og det er ikke uvanlig å være usikker på hvordan man skal gå frem.

Hva må du huske på når noen har dødd, og hvordan kan du planlegge begravelsen best mulig? Det å motta råd og hjelp fra et begravelsesbyrå kan være redningen for mange, siden begravelsesagenter da tar seg av den tidkrevende planleggingen.


I de større byene finnes det flere titalls begravelsesbyråer, noe som kan gjøre det vanskelig å vite hvilket byrå man bør gå for. Leter du for eksempel etter et begravelsesbyrå i Oslo? Her skal vi gi deg noen tips til hvordan du gjør et godt valg.

Finn et begravelsesbyrå som oppfyller dine ønsker

Når man skal finne det beste begravelsesbyrået, er det først og fremst viktig å ta hensyn til hva slags ønsker du har for seremonien. Det kan også være aktuelt å tenke over hva slags ønsker avdøde selv hadde for denne dagen.

Ulike personer vektlegger gjerne vidt ulike ting når de skal velge begravelsesbyrå. For noen er pris den faktoren som veier tyngst, mens andre er mer opptatt av bærekraft eller kundeanmeldelser.

Når du har funnet et begravelsesbyrå som du synes virker bra, kan det være greit å forsikre seg om at tidligere kunder faktisk er fornøyde. I den forbindelse kan det være greit å søke på begravelsesbyrået i sosiale medier.

Hvor mye kan begravelsen koste?

Det føles kanskje feil å skulle tenke på penger når noen har gått bort, men det er ikke til å komme fra at en begravelse kan være svært kostbar. Både kiste, gravstein, administrasjon fra begravelsesbyråets side og andre faktorer bidrar til den totale kostnaden.

Sett deg derfor ned og lag et budsjett. Husk også at du kan lage en fin begravelse selv om du ikke kjøper den mest eksklusive gravsteinen eller kisten. Det kan uansett være gunstig å gå for et begravelsesbyrå med prisvennlige løsninger.

Har begravelsesbyrået tjenestene du er ute etter?

Noe annet som kan være lurt å sjekke før du gjør et endelig valg av begravelsesbyrå, er hva slags tjenester som tilbys. Kan for eksempel begravelsesbyrået hjelpe med å arrangere begravelser etter ønsket religiøs (eller ikke-religiøs) skikk?

Noen ønsker at begravelsen skal være kristen og skje i en kirke, mens andre vil ha en nøytral og enkel seremoni uten innblanding av religion eller tro. De fleste begravelsesbyråer har egne løsninger for alle sine kunder, uavhengig av tro og livssyn. 

Tenk også over andre typer tjenester du ønsker at begravelsesbyrået skal tilby. Noen ønsker for eksempel tips og hjelp når de skal velge ut gravstein. Gravsteinen er et viktig minnesmerke, og verdt å bruke litt tid på.

Andre ting å tenke på når noen nær deg går bort

Tiden etter at noen har gått bort er gjerne preget av sorg, og det er mye å tenke på. Derfor er det mange som synes det kan være greit med en liten huskeliste.

Her er en oversikt over noen av tingene du bør huske på når noen som står deg nær i livet har gått bort.

Del dødsbudskapet med avdødes bekjente

Noe av det første man bør gjøre etter at noen har gått bort, er å dele dødsbudskapet med de som stod avdøde nærme. Dette kan for eksempel være nær og fjern familie, venner, naboer, kollegaer eller andre.

Det kan være greit å dele budskapet over telefon, siden mange opplever dette som per personlig. Husk også at dødsannonsen vil informere mange om dødsfallet, så du trenger ikke nødvendigvis ringe til alle avdøde har i telefonboken sin.

Lag en minneverdig dødsannonse

Når noen går bort, er det vanlig å lage en dødsannonse. I Norge er det vanlig at dødsannonsen er relativt kort, og inneholder noen få ord om avdøde, tid for begravelse og en siste hilsen fra nærmeste pårørende.

Man kan også vurdere å dele noen minneord i lokalavisen, dersom man har mistet noen. Dette er også vanlig i andre land. En kvinne i USA fikk en noe uvanlig dødsannonse da hun gikk bort i 2018.

Hadde den avdøde noen spesielle ønsker?

Før du investerer tid og penger på planlegging av avdødes begravelse, kan det være lurt å sjekke om det finnes et testamente. Her kan det nemlig være at den avdøde har presisert hvordan han eller hun ønsket at begravelsen skulle være.

Noen ønsker for eksempel å begraves i en spesifikk kirke, mens andre ønsker å bli kremert. Det kan være fint å ta høyde for hva den avdøde selv hadde ønsket.

Konklusjon

Hvis en person nær deg dør, kan det være at du står ansvarlig for begravelsesplanleggingen. Om du er litt usikker på hvordan du skal gå frem, eller ønsker gode råd, kan du med fordel kontakte et begravelsesbyrå.

Før du velger begravelsesbyrå, kan du tenke over faktorer som pris, bærekraft, tjenester og omtaler. Dette gjør det enklere å finne det byrået som passer best for deg.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Så mye kan du spare på å unngå matsvinn

11 bilder som viser hvor vakker Norge er