in ,

Valget 2020: Det viktigste valget i moderne historie

Joe Biden
Joe Biden. Foto: Skjermdump Youtube
Jeg var kun 17 år da Donald Trump vant valget i 2016. Jeg husker godt at det første som møtte meg når jeg våknet opp var varslinger fra ulike nyhetsbyrå om at Trump hadde vunnet. Jeg synes det var merkelig at en mann som Trump kunne bli USAs president, men det umulige var visst svært mulig.
Jeg fulgte ikke så mye med på amerikansk politikk for fire år siden, så jeg forsto egentlig ikke alt styret med valgmenn, tippe-stater, og så videre. I dag sitter jeg med en mye bedre forståelse for mekanismene i amerikansk politikk, og det har frembrakt en helt annen entusiasme i meg i dag sammenlignet med valget i 2016. Det er derfor det er, som «alle» andre sier, uhyre viktig at presidenten felles i natt.

Nesten hver gang det er valg i USA sies det at dette valget er det viktigste valget i amerikansk historie. Det ble sagt da Obama, den første afroamerikanske presidenten, ble valgt, og det ble også sagt i 2016. Men i år kan jeg stille meg bak denne påstanden om at dette valget er det viktigste valget i amerikansk historie. I år handler det ikke bare om amerikanerne. Det handler ikke om skattekutt til de rike, helsereformer, infrastrukturprosjekt, og så videre. Nei, nå handler det om at våre barn og barnebarn faktisk skal ha en trygg verden å leve i.

Det er ingen hemmelighet at Trump er en klimafornekter. Selv om han gjerne sier at det er viktig at man har «frisk luft og rent vann», så er det han sier noe helt annet enn det han gjør. Handling sier mer enn ord, og Trump-administrasjonen har reversert nesten hundre klimareguleringer ifølge en New York Times-undersøkelse. Når klimaforskningen er såpass solid og sikker som den er i dag, må man spørre seg selv om Trump faktisk er tilregnelig eller klin galen. Disse reguleringene påvirker ikke bare amerikanerne, men hele verden.

Også har vi pandemien som har krevd over 231 000 amerikanske liv. Hva kan man si? Vel, Trump sier at han har gjort en god jobb. Er det vits å skrive mer?

I 1990 sa den anerkjente amerikanske lingvisten og politikkforfatteren Noam Chomsky at dersom Nuremberg-lovene ble brukt i dag, ville hver eneste etterkrigspresident blitt hengt. Eisenhower, som orkestrerte kupp i både Iran og Guatemala, og var ansvarlig for terroraksjonene i Indonesia; Kennedy, ansvarlig for de forferdelige ødeleggelsene som følge av Vietnam-invasjonen; Lyndon Johnson, ansvarlig for 3-4 millioner drap da han videreførte Vietnam-krigen; Gerald Ford, ansvarlig for blant annet folkemordet i Indonesia; Carter videreførte folkemordet i Indonesia, og økte blant annet eksporten av våpen til Indonesia; Ronald Reagan, orkestrerte flere kupp i Latin-Amerika og startet «krigen mot narkotika» som fikk konsekvenser for minoriteter, noe som fortsatt kjennes i dag.

Bush I, Bill Clinton, Bush II og Obama førte også en utenrikspolitikk som resulterte i millioner av drap på uskyldige mennesker, men det blir en for dyster artikkel å lese dersom jeg skal gå inn på terrorhandlingene deres også. Det får bli materiale for en annen artikkel.

Poenget mitt, derimot, er at Chomsky mener at Trump er den mest kriminelle presidenten i amerikansk historie, nettopp fordi han er ansvarlig for minst 230 000 døde amerikanere, men også fordi han rett og slett benekter klimavitenskapen, noe som vil ha enorme konsekvenser for hele verden. Trump har trukket USA fra Parisavtalen; nektet å assistere fattige land som er påvirket – og er i fare for å bli påvirket – av klimaendringene, og; har økt bruken av fossilt brensel. «Steg for steg har han eliminert alt som kan beskytte amerikanere mot den ekstremt seriøse klimakatastrofen.»  

Derfor sier jeg bare at vi får håpe på at våre amerikanske venner faktisk innser at dette valget er det viktigste valget i moderne historie. Valget er mellom en som vil føre Amerika i døden med et stort smil og lommer fulle av oljepenger, og en som vil føre Amerika tilbake igjen på den rette stien mot overlevelse.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Operert for kreft

Slik kan influensavaksinen påvirke corona-risiko