torsdag, april 9, 2020

Valget i Iran – Et skuespill

Mest lest nå

Christine Kohts nye oppdatering: – kommer jeg til å dø?

I et nytt videoinnlegg på Facebook beskriver Christine Koht hvordan redselen for koronaviruset er for henne i disse dager. Men hun forteller også om...

Leonardo Dicaprio åpner lommeboken – donerer 125 millioner norske kroner til arbeidet mot coronakrisen

Verden stenger dørene og sammen kjemper vi mot coronaviruset. Denne kampen byr på store økonomiske utfordringer for mennesker over hele verden. Hollywood-stjernen Leonardo Dicaprio er...
Artikkelen fortsetter etter annonsen

På fredag ble det holdt valg for nasjonalforsamlingen i Iran, men det konservative Vokterrådet nektet 7000 kandidater å stille til valg.

Valget ble holdt 21. februar, fire år etter det forrige valget. Iranerne valgte 285 medlemmer til nasjonalforsamlingen. For å kunne bli valgt i det hele tatt, må man først og fremst åpent støtte det nåværende regimet, og være muslim. Vokterrådet avgjør om man kan stille til valg, og nekter de fleste reformistiske og moderate kandidatene å stille.

Ved forrige valg vant de moderate og reformvennlige. Disse gruppene er for økt frihet og bedre kontakt med Vesten. Det ventes en stor seier for de konservative ved dette valget, skriver BBC. Mange av kandidatene ble silt ut av Vokterrådet, og en stor del av befolkningen boikottet valget, spesielt i hovedstaden Teheran.

Konservative og ultrakonservative er i stor grad blitt godkjent av Vokterrådet. De ultrakonservative ønsker å kutte alle forhandlinger med Vesten og USA, ifølge VG. At de konservative vinner valget er ikke utenkelig etter den nylige aggresjonen fra USA i forbindelse med attentatet utført på Irans general Qasem Soleimani.

Neste artikkelNeste
Scroll ned

Siste nyheter