fredag, oktober 23, 2020

Valget i Nevada – Bernie kommer til å vinne

Mest lest nå

Nå er valget i Nevada offisielt i gang. Ved skrivende stund er 60% av stemmene talt opp, og Sanders er i ledelsen med 46% av stemmene.

Joe Biden er på andreplass med cirka 23% av stemmene, mens Pete Buttigieg, den norsktalende politikeren, er på tredje plass med 15,3% av stemmene. Elizabeth Warren er på en svak fjerdeplass med 10,1% av stemmene. Bernie Sanders kommer nok til å komme seirende ut av dette valget. Det er da første gang i amerikansk historie at en kandidat får flest stemmer gjennom de tre første primærvalgene.

Valgsystemet i Nevada

Nevada, slik som i Iowa, bruker en spesiell form for valgsystem som kalles for «caucus». Caucus-systemet baserer seg på at man skal samle seg i grupper som representerer hver kandidat. De som ikke har bestemt seg for hvilken gruppe/kandidat man støtter, skal «overtales» av de andre gruppene for å komme til seg. Denne prosessen kan ta timer siden det oppstår debatter mellom grupper og individer. Denne formen for stemmegivning er komplisert og tidkrevende, noe av grunnen for at valgresultatene i Iowa ble forsinket med omtrent to dager.


Washington Post skriver at det endelige valgresultatet bekrefter tendensen for valgdagsmålingene tidligere på dagen. Mange av partimedlemmene i Nevada er opptatt av helsepolitikk – et område Sanders er ganske sterk. Sanders ønsker en helse- og omsorgsmodell basert på Skandinavia-modellen, der staten subsidierer store deler av medisiner, behandlinger og så videre.

 

Sosialnytt oppdaterer saken..

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter