in

Var trøtt uansett hvor mye hun sov – Nå ønsker hun å informere andre som har lite energi

trøtt

Da Christina Idling (58) var en aktiv trebarnsmor på rundt 30 sa det plutselig stopp. Uansett hvor mye hun sov var hun alltid trøtt. Så begynte hun å miste håret. Og løsningen på problemet? Den var langt mindre komplisert enn man skulle tro.

– Jeg prøvde å spise bedre og sove mer. Men det spilte liksom ingen rolle hvor mye jeg sov. Jeg var som en zombie, forteller Christina til nettstedet Vi.no.

Etter en stund begynte hun også å miste mye hår. Hun dro til legen og sjekket jernverdier og en rekke andre ting. Testene viste at hun var sunn og frisk. Men Christina ble ikke bedre. Til slutt orket hun nesten ingenting.


sover
Illustrasjonsfoto fra Canva

Les også: Mangler du vitamin B12? Se symptomene her

Hun dro tilbake til legen og insisterte på flere prøver. Da fikk hun forklaringen: Christina led av alvorlig mangel på vitamin B12. Også hennes mor og begge hennes voksne døtre har B12-mangel. Så Christina tror det er arvelig for hennes del.

– Ingen hadde tatt B12-prøven tidligere, de syntes jeg var for ung. Jeg var bare 30 den gangen, med en kropp så trøtt som en hundreåring, forteller hun.

Autoimmun betennelse i mageslimhinnen kan ifølge helsenettstedet NHI.no føre til nedsatt opptak av vitamin B12 fra tarmen. På sikt kan dette føre til utvikling av lav blodprosent, såkalt pernisiøs anemi. Langvarig B12-mangel kan også medføre skader på nervesystemet og gi psykiske endringer.

Les også: Spiste gamle sushirester – plutselig kjente hun at noe levde under huden

Redningen for Christina ble vitamininjeksjoner med B12 to ganger i uka i fem uker. Behandlingen er livslang, så Christina får fortsatt behandlingen.

–Så fort jeg slutter med sprøytene og ukene går, kommer trøttheten tilbake og håret blir sprøtt og faller av, forteller hun.

Les også: 10 gode grunner til at du BØR drikke øl!

NHI.no opplyser at det tidlig i utviklingen av vitamin B12-mangel foreligger ingen, få eller uspesifikke symptomer (f.eks. langvarig utmattelse, psykiske symptomer, nedsatt matlyst). Siden vitamin B12-mangelen fører til feil i produksjonen av røde blodlegemer, kan blodprosenten etter hvert gå ned, noe som fører til blekhet, slapphet og tretthet.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Slik så bilene ut da de ankom havnen

Tina Turner

Tina Turner fylte 82 år – Forteller om de livstruende sykdommene og mishandlingen