Hjem Forskning Varsku om energidrikk: Klar sammenheng med søvnvansker

Varsku om energidrikk: Klar sammenheng med søvnvansker

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

I en omfattende undersøkelse blant over 50.000 norske studenter avdekket forskere en klar sammenheng mellom inntak av energidrikk og søvnvansker. Selv små mengder av drikken førte til merkbare problemer med søvnen sammenlignet med studenter som unngikk slike drikker.

De siste årene har energidrikker blitt mer og mer populært. Barn og unge går ofte rundt med de fargerike boksene, og ikke minst i studentmiljøer er bruken av energidrikk hyppig.

Vi har tidligere skrevet om ambulansesjåføren Kjell som ønsker å fjerne energidrikker, rett og slett fordi han «har fått nok av å se barn kollapse

Børge Sivertsen, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet (FHI), understreker at konsum av energidrikk ikke bare fører til senere leggetider, men også vanskeligheter med å sovne, hyppige oppvåkninger om natten, kortere søvnlengde og en mer overfladisk søvn. Det forteller han til Forskning.no.

energidrikk
Energidrikk kan gi dårligere søvn.

Dataene, hentet fra Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHOT) 2022, viser at de studentene som inntok energidrikker, i gjennomsnitt brukte en halvtime lengre på å sovne og sov en time mindre enn de som ikke konsumerte slike drikker.

Ifølge Sivertsen har energidrikker en like stor, om ikke større, effekt på søvn som kaffe, gitt at mengdene og tidspunktene for inntak er lik. Det er imidlertid lettere å konsumere store mengder energidrikk, delvis på grunn av den søte smaken og den store størrelsen på bokser eller flasker som drikken selges i.

– Det er få som drikker så store mengder kaffe. I energidrikk er jo den bitre kaffesmaken nesten ikke til stede, sier Sivertsen til Forskning.no.

Energidrikker inneholder ofte sukker og guarana, begge kjent for å påvirke søvnen.

Råd til de med søvnproblemer

For de som sliter med søvn, anbefaler Sivertsen å kutte ut alle koffeinholdige drikker. Han påpeker at responsen på koffein er individuell, men generelt rådes det å begrense koffein til før lunsj i behandling av insomni.

Energidrikker inneholder typisk 32 milligram koffein per desiliter, mens filterkaffe har noe høyere innhold på 40 milligram per desiliter. En stor boks energidrikk kan derfor inneholde opptil 160 milligram koffein, dobbelt så mye som en kopp filterkaffe.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com